IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Syngenta отказа поглъщане за 45 млрд. долара

Офертата на Monsanto бе отхвърлена, защото подценява възможностите на компанията

13:13 | 08.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компанията за производство на агрохимични продукти Syngenta обяви в петък, че е отхвърлила офертата за поглъщане на стойност 45 млрд. долара от Monsanto, твърдейки, че предложението подценява швейцарската фирма и не взима изцяло предвид регулаторните рискове, съобщава Ройтерс.

Според източници двете земеделски компании са работили върху поглъщане, което би създало гигант в индустрията с общи продажби, надвишаващи 31 млрд. долара.

В петък обаче Syngenta обяви, че бордът единодушно е отхвърлил сделката на Monsanto, състояща се 45% от парични средства, или 449 швейцарски франка (486,35 долара) за акция на Syngenta.

“Офертата подценява изцяло перспективите на Syngenta и значителните рискове за изпълнението й, включително регулаторния и обществен контрол на различни нива и в няколко страни“, казва Syngenta в изявлението си.

Акциите на швейцарската компанията се вдигнаха със 17% до 390 швейц. франка в ранната търговия в петък, след като бе потвърдено, че е получена оферта.

Източници на Ройтерс по-рано споделиха, че Syngenta е наела Goldman Sachs, за да направи оценка доколко си заслужава продажбата й на най-голямата компания за семена Monsanto, които пък ползват услугите на Morgan Stanley.

Слуховете за преговори между двете страни се засилиха в края на април, което изстреля акциите на Syngenta до рекордните 351 швейц. франка на 4 май.

Monsanto, която направи първата си стъпка към Syngenta през миналата година, от дълго време има интерес към швейцарския си конкурент и потенциалната възможност да премести офиса си в Швейцария, за да се възползва от ниските данъци.

След като американското Министерство на финансите обаче се опитва да ограничи подобни ходове, познати като данъчна инверсия, може би ще се наложи Monsanto да закупи Syngenta с парични средства вместо чрез борсови операции, което означава, че няма да може да се премести в Швейцария.

Monsanto предвижда големи ползи от поглъщането на Syngenta, която прави съществени инвестиции за проучвания и развитие в областта на технологиите на културите, за да повиши средната продукция от посеви като царевица, соя, захарна тръстика и зърнени култури.

Monsanto, от друга страна, е фокусирана върху конвенционални и биотехнологични семена и през миналата година увеличи инвестициите си за проучвания и развитие до 1,7 млрд. долара в сравнение с 1,5 млрд. долара през 2013 г.

Според източници „сделката има очевидна стратегическа логика. Syngenta е единствената възможна цел по отношение на защитата на посевите. Не е учудващо, че Monsanto продължава да кръжи около компанията“.

Офертата се случва в момент, в който бъдещето на генно-модифицираните организми (ГМО) в Европейския съюз (ЕС) изглежда по-светло, след като промяна в законодателството отключи спрения процес на одобрение. Monsanto притежава единственият генно-модифициран продукт, одобрен за отглеждане в ЕС – модифицирана царевица.

Въпреки сходството между двете компании, сливането може да бъде оспорено от анитръстовите регулатори, основно в Северна Америка, където двете фирми вече са приемани за лидери на пазара в сектора със семена.

Според други източници германската химична компания BASF и американската нефтохимична група Dow Chemical могат също да направят оферти за цялата или част от Syngenta.

Китайската държавна компания China National Chemical Corp (ChemChina) също е друг възможен купувач заради силното си желание да засили европейското си присъствие. Syngenta обаче може и да не е склонна да отстъпи контрола на азиатския си конкурент. Засега всички компании отказват коментар.

Syngenta, която е създадена през 2000 г. след сливането на Novartis Agribusiness и Zeneca Agrochemicals, е силен конкурент и на Bayer CropScience и DuPont Pioneer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още