IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Страните извън еврозоната не трябва да стават второстепенни членове на ЕС

Трябва да поддържаме целостта на общия пазар и сближаването на ЕС като цяло, според еврокомисаря Валдис Домбровскис

15:22 | 09.06.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Страните извън еврозоната не трябва да стават второстепенни членове на Европейския съюз (ЕС), заяви един от високопоставените представители на Европейската комисия (ЕК), засилвайки гаранциите, които министър-председателят Дейвид Камерън получи в кампанията си за запазване на Великобритания в съюза, коментира Bloomberg.

Представяйки плановете за допълнително обединяване на интересите на 19-те страни членки на еврозоната, заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис настоя, че стъпките за задълбочаване на валутния съюз не трябва да бъдат в ущърб на страните като Великобритания, които не ползват общата валута.

Допълнителна интеграция на валутния блок „не трябва да води до създаването на нови бариери в ЕС между страните вътре и извън еврозоната“, каза Домбровскис по време на икономическа конференция в четвъртък в Брюксел. „Трябва да поддържаме целостта на общия пазар и сближаването на ЕС като цяло“, допълни той.

Предвид британския референдум за членството в ЕС след две седмици и несигурния му резултат намесата на Комисията може да засили кампанията на Камерън, тъй като тя подчертава гаранциите, които министър-председателят изтръгна от останалите лидери в ЕС през февруари. Едно от обещанията беше, че ако Великобритания остане в блока, страните извън еврозоната ще имат пълноценна роля в оформянето на финансовото законодателство.

Докато Великобритания потенциално обръща гръб на 28-членния блок, а източните и скандинавските страни изказват съмнения за задълбочаване на обвързването, държавите от ядрото на ЕС – например Франция и Германия, проучват начините за по-дълбока интеграция. Европейските политици в Брюксел от дълго време се опасяват от появата на "Европа на две скорости", която се движи напред само с най-заинтересованите правителства.

„Приложили сме необходимото управление на кризата, но работата ни не свършва дотук“, каза Домбровскис. Той подчерта, че сегашните инициативи, например общата банкова рамка и плановете за подпомагане на компаниите да намалят зависимостта си от банково финансиране, трябва да бъдат приложени преди ЕС да започне да обмисля по-радикални стъпки. Сред тях са създаването на финансово министерство на еврозоната и механизъм за отпускане на заеми.

„Това не трябва да доведе до постоянни трансфери между страните, нито да подкопава стимулите за стабилна фискална политика на национално ниво“, каза той.

По-рано днес на същата конференция председателят на Европейската централна банка Марио Драги призова политиците да ускорят реформите в еврозоната, където растежът продължава да е муден шест години, след като Гърция получи първия си спасителен заем.

„Има много разбираеми политически причини за отлагане на структурните реформи, но има и добри икономически причини“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"Страните извън еврозоната не трябва да стават второстепенни членове на Европейския съюз."Ей го още един словесен онанист като Плевелиев...ми нали на Германия и трябва тор бе , алооу !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Няма как да не стават, защото нямат единна банкова инфраструктура.Няма и да имат, защото населението на държавите е много различно във всички измерения. Включително финансова грамотност, а да не отваряме дума за съдебни системи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още