IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вотът за Brexit охлажда активността на пазара на сливания и придобивания

Делът на Великобритания от глобалния пазар се свива до 4% след близо 70-процентен годишен спад на обемите от началото на годината

11:10 | 20.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Активисти против излизането на Великобритания от ЕС. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Активисти против излизането на Великобритания от ЕС. Снимка: Ройтерс

Делът на Великобритания в активността на пазара на сливания и придобивания се срина до рекордно ниско дъно, тъй като сключването на сделки бе замразено на фона на несигурността около членството на страната в Европейския съюз (ЕС), пише Financial Times.

Обемът на сделките, в които участват британски предприятия, е надолу с близо 70% от началото на годината в сравнение със същия период на 2015 г., след като са похарчени 57,6 млрд. долара. Делът им от глобалния пазар е само 4%.

По данни на Thomson Reuters общият размер на сливанията и придобиванията в световен мащаб е спаднал с 20% на годишна база за сравнимия период.

Забавянето контрастира с 2015 г., когато Великобритания бе домакин на много големи придобивания, включително покупката на Royal Dutch Shell за 52 млрд. долара на петролната и газова компания BG Group. Най-голямата сделка, сключена от началото на годината – сливането между London Stock Exchange Group и германската Deutsche Börse за 21 млрд. лири, не зависи от резултата от референдума в четвъртък, посочва FT.

Въпреки това акционерите на пазарните оператори ще гласуват следващия месец, а анализатори вярват, че евентуален Brexit ще навреди на комбинацията.

Фирмите за рисков капитал също забавят финансовата си дейност в Европа, посочвайки вота на Острова като „охлаждащ“ фактор.

Апетитът за сделки по сливания и придобивания на Стария континент може да пострада значително, ако Великобритания избере да напусне ЕС, смятат 1 421 професионалисти от сектора, анкетирани от Intralinks.

„При сценарий на напускане мисля, че активността на пазара на сливания и придобивания в Европа ще стане отрицателна“, коментира ръководителят на отдела по сливания и придобивания в Citigroup за региона на Европа, Близкия изток и Африка Вилхелм Шулц.

Европейската активност на този пазар, която обикновено зависи от активността на Острова, е надолу с 24 на сто на годишна база.

За сравнение – решението за оставане в рамките на икономическия и политически блок ще отприщи сключването на доста сделки, твърдят пред FT представители на банковите среди, тъй като компаниите ще преследват плановете си, поставени преди вота.

Според други банкери резкият спад в курса на лирата в случай на Brexit може да стимулира поглъщанията с участието на британски фирми, тъй като мултинационалните компании могат да се възползват от поевтинелите британски активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още