IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС засили правилата за борба с укриването на корпоративни данъци

Споразумението нанася мощен удар върху компаниите, избягващи корпоративни данъци, заяви Пиер Московиси

12:40 | 21.06.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За мултинационалните компании може да се окаже доста по-трудно да намалят данъчните си сметки, след като страните членки на Европейския съюз (ЕС) приеха нови правила във вторник, които целят засилване на борба с укриването на данъци, съобщава Ройтерс.

Одобрените мерки включват нови правомощия за облагане на печалби, преместени от корпорации, базирани в ЕС, към страни с по-ниски или нулеви данъчни, където обаче компаниите реално не извършват дейност. Сред мерките има и разпоредби за таксуване на интелектуалната собственост, развита в ЕС, когато тя се прехвърля в страни извън блока.

Правилата бяха предварително съгласувани миналата седмица от финансовите министри на ЕС. Белгия и Чехия поискаха временно спиране на споразумението, но по-късно са оттеглили възраженията си, казват официални лица.

„Днешното споразумение нанася мощен удар срещу обвързаните с укриване на корпоративни данъци“, каза в изявление еврокомисарят по данъчните въпроси Пиер Московиси.

„От твърде дълго време някои компании успяват да се възползват от несъответствия между данъчните системи на различните страни членки, укривайки данъци за милиарди евро“, добавя той. Доклад на Европейския парламент казва, че тези практики са стрували на страните членки на ЕС изгубени приходи за около 70 млрд. евро годишно.

Сделката бе договорена, след като министрите премахнаха някои от най-противоречивите предложения, които първоначално бяха сложени на масата за преговори от Европейската комисия за борба с укриването на данъци.

Страните членки на ЕС сега ще трябва да включат новите правила в националното си законодателство, за да влязат в сила. Очаква се това да стане от 2019 г. 

Смята се, че от укриване на данъци ЕС губи до 70 милиарда евро (78 милиарда долара) приходи годишно, което е над пет пъти повече от средствата, които ЕС заделя за бежанската криза през 2015-2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
А ес ще го има ли до 2019, че да могат новите правила да влязат в сила?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
Корпоративните данъци са един абсурд. Те само създават работа за специалистите по данъчно планиране.Данъците се плащат от физически лица винаги, корпорациите са само въображаеми лица (юридически лица), които действат като подизпълнители на агенциите по приходите (събират и внасят ДДС, корпоративен данък, осигуровки на работещите на трудов договор и т.н.).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Пффффффф! "Страните членки на ЕС сега ще трябва да включат новите правила в националното си законодателство, за да влязат в сила. Очаква се това да стане от 2019 г. " До тогава ще им е намерена цаката на новите правила 100 пъти. Няма друг начин освен единна данъчна ставка в цял ЕС и то достатъчно ниска, за да направи усилията по укриване на приходи прекалено скъпи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още