IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Проблемите на България ще минат на заден план в ЕС

Налице е липса на лидерство у европейските институции, смята бившият финансов министър

11:58 | 03.07.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Дянков: Проблемите на България ще минат на заден план в ЕС

Темата за сигурността, за правосъдието и за енергийния съюз в България и в цяла Източна Европа ще останат заради Brexit на заден план в дневния ред на Европейския съюз. Tака ще се наложи нашата страна сама да се справя с някои от сериозните си проблеми. Това мнение застъпи пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.

„През следващите 2-3 години ние няма да сме основна тема в ЕС и следователно проблемите в България и Източна Европа няма да са в основния дневен ред. Европейските политици ще мислят как да смекчат удара от Brexit, как да убедят Великобритания по някакъв начин по-меко да излезе от ЕС, как да не излязат и други държави", заяви Дянков. 

От години политици и експерти у нас коментират, че единствено страхът от спиране на еврофондовете и публични критики от Брюксел действа отрезвяващо на управляващите в страната без значение от партийния им цвят и все пак създава нуждата от поне минимални реформи, поясни Дянков.

Той е категоричен, че случилото се след британския референдум носи само тежести за страната ни, а и за ЕС като цяло. „Това беше напълно неочаквано, до самия край европейските лидери не бяха особено активни в полемиката около Brexit и някак си се надяваха, че тази буря ще ги отмине. Сега, когато това е факт, виждаме липса на лидерство от европейските институции", посочи ексминистърът.

По думите му евентуалното излизане на Обединеното кралство от общността ще забави значително интеграцията на политическо и икономическо равнище (и влизането на нови държави в еврозоната), но освен това и ще блокира за години напред важни общоевропейски политики като работата по общия енергиен съюз. „Това е голям удар върху България, предвид геополитическата ни ориентация, предвид миналите ни доста неуспешни опити сами да се справяме с енергийната си политика", отбеляза Дянков.

Всичко за последиците от вота около Brexit четете тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
pepince
преди 7 години
Да, някои ще питат, други ще си харчат...а воля за промени, хехехееееее.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
Въпросът е българинът чака ли на готово или сам си оправя проблемите?Децата ни ще ни питат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
trendline
преди 7 години
Като гледам до сега колко ни е "помогнал" ЕС- да заплачеш и да не спреш. Няма ли воля за промени никой няма да ни свърши работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
Dimat
преди 7 години
Пълни глупости плещи хер Флик!Еврофондовете са само лека залъгалка за националните крадци,най-малкото,защото отпускането им(доколкото го има) е свързно с милион условия,а такива могат да се поставят,колкото ЕС си иска.Условия от типа "мътене на водата на вълка,от намиращото се по-долу агне.От тези обръгнали ушните ни тъпанчета фондове,управлващата каста все пак си зема своето чрез десетките си фирми,"изпълнили" условията за кредитиране и подхвърля по нещо на останалата рая,колкото да има кого да интервюират медиите,за да "доказват" на раята,какви фондове се леят за нея.Докато на раята със шум и медиен грохот се плещи за тези фондове и че как без тях България загива(от нея вече е останало само името),лекичко и тайничко властта върши основната дейност по собственото си "финансиране - развитие и усъвършенстване на контрабандни и наркоканали,нелегална продажба на оръжие,"фалиране и "оздравяване на банки и рабира се," черешката на тортата -вземане на поразия заеми!ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
През следващите 2-3 години ние няма да сме основна тема в ЕС..."А кога сме били ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още