IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиам Фокс настоява за бърз Brexit

Бившият министър на отбраната смята, че има опита да води преговорите за напускане на ЕС

18:18 | 04.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Лиам Фокс настоява за бърз Brexit

Лиам Фокс, един от петимата претенденти за лидер на Консервативната партия и премиерския пост във Великобритания, поиска бързо активиране на чл. 50 от Договора от Лисабон и старт на преговорите за излизане на страната от ЕС до края на годината, пише ВВС.

Според него трябва да бъде сложен край на "свободното движение", защото друго решение би било "предателство" за гласувалите за напускане на ЕС.

Лиам Фокс беше един от поддръжниците на кампанията за напускане на общността, припомня ВВС. Като бивш министър на отбраната той смята, че има достатъчно опит, за да преговаря за Brexit с останалите европейски лидери.

Петима са кандидатите да сменят Дейвид Камерън. Сред тях е още и министърът на външните работи Тереза Мей, правосъдният министър Майкъл Гув, енергийният министър Андреа Лийдсъм и министърът на труда Стивън Краб.

Лиам Фокс е убеден, че напускането на ЕС ще отнеме не повече от две години и предупреди, че ако процедурата не започне възможно най-скоро, инерцията може да бъде изгубена заради "хитрости или идеологически твърдости" на Брюксел.

Повечето европейски лидери обаче настояват още от първия ден, след като станаха ясни резултатите от британския референдум, за бързо активиране на чл. 50.

След първото заседание по темата на Европейския съвет, в което не участва британският премиера, обаче страните се съгласиха да дадат време на Великобритания да избере своя нов премиер. Най-вероятно преговорите ще започнат през септември.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още