IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата европейска агенция за гранична охрана ще има "група за бързо реагиране"

Базираната във Варшава агенция няма да има свои наети служители за охрана, а група на повикване от 1500 души, към които ще може да се обръща при нужда

17:55 | 05.07.16 г.
<p>
	Агенцията за европейска гранична и брегова охрана ще бъде част от Frontex. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Агенцията за европейска гранична и брегова охрана ще бъде част от Frontex. Снимка: архив Ройтерс

Агенцията за европейска гранична и брегова охрана (European Border and Coast Guard, или EBCG) не е решение на всичко, но е правилно парченце в създаването на по-сигурна среда във и около Европа, тъй като нейната цел не е да се занимава единствено с миграцията, но и с терористични и други предизвикателства. Това заяви на кръгла маса в Европейския парламент Артис Пабрикс, евродепутат от Латвия и докладчик по темата.

Изключителният миграционен поток, особено силен през миналата година, показа, че Европейският съюз (ЕС) не бе изцяло подготвен да се справи с него, коментира Пабрикс. Именно за това „за пръв път в историята на Европа ще можем да създадем агенция, която има т.нар. група за бързо реагиране“, допълни той.

Агенцията за европейска гранична и брегова охрана ще бъде механизъм, част от Frontex, към който страните членки на ЕС ще могат да се обръщат, когато смятат, че границите им са под заплаха и не могат сами да се справят с трудностите. Нейната цел ще бъде свързана не само с миграцията, но „и с предизвикателствата, които може да се утре или вдругиден“, включително трансгранична престъпност и тероризъм.

Базираната във Варшава агенция няма да има свои наети служители за охрана, а група на повикване от 1500 души, към които ще може да се обръща, в случай на искане за подкрепа от дадена страна членка.

Всяка държава ще има квота колко точно души трябва да предостави на разположение към групата, като за България техният брой е 40 души. Освен чрез човешка сила агенцията ще може да предоставя подкрепа и чрез техническо оборудване, което ще се праща до 10 дни след запитването. Самата охрана ще бъде разполагана на място в рамките на 7 дни, след като конкретната страна е направила искането.

Заради новата агенция естествено бюджетът на Frontex ще нарасне, като според Пабрикс той ще се увеличи с около 50% през следващите години от сегашните 300 млн. евро.

Агенцията няма да засегне по никакъв начин суверенитета на отделните страни, тъй като няма как да бъдат разположени части, без да има разрешение от конкретната страна. Стъпката се предприема само при запитване и желание на отделната страна членка, а не при еднолично желание на EBCG, допълни докладчикът.

За създаването на агенцията вероятно ще са нужни поне три месеца, след като тя бъде одобрена от европарламента, Европейския съвет и публикувана. Страните членки обаче може да започнат работа по нея, допълни Пабрикс, тъй като вече има база, върху която да се стъпи. „Със сигурност ще бъде създадена до края на годината“, заяви той.

Новият механизъм се основава на два основни стълба – агенцията и националните власти, като ще има три основни сценария за действие.

Според първия всяка страна членка, която смята, че има заплаха за външните ѝ граници, ще може да поиска подкрепа от Агенцията. Вследствие EBCG ще изпраща допълнителна охрана на границите, която ще бъде снабдена с нужното оборудване.

Според втория сценарий, в случай че страни членки смятат, че има заплаха срещу една от страните в ЕС, но тя пренебрегва това и не предприема никакви или неадекватни действия, те ще могат да поискат действия от Европейската комисия. Тя от своя страна предава въпроса на Европейския съвет, който започва преговори с конкрената страна за изготвянето на оперативен план за подкрепа от EBCG, като само след неговото приемане се изпраща екип.

В случай че държавата не съгласува подобен оперативен план, останалите съседни страни ще могат да налагат граничен контрол спрямо нея за шест месеца, който ще може да бъде удължаван до три пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още