IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Научиха ли се гърците да си плащат данъците?

Данъчните приходи в бюджета за полугодието надхвърлят правителствените очаквания

16:48 | 06.07.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Данъчните приходи в гръцката хазна се оказаха по-големи от първоначално планираните, съобщават от местната данъчна служба, цитирани от Ana Mpa. Според данните за полугодието от данъци са събрани почти 21 млрд. евро, което е с 3,72 пункта над правителствените планове.

Само за юни приходите от данъци превишават с почти 33% средствата, събрани през същия месец на миналата година.

През миналото лято страната беше обхваната от несигурност и се коментираше вариант за напускане на еврозоната. Гърците масово теглеха своите спестявания от банките, заради което беше наложена и банкова ваканция в страната.

При по-спокойна обстановка през юни са събрани 3,74 млн. евро. Това е с 1,33 пункта повече спрямо очакванията на правителството.

От 1 юли в страната беше повишен данък добавена стойност (ДДС) от 23% на 24%. Премахнати бяха и преференциалните ставки за редица стоки и услуги. Допълнително бяха увеличени и акцизите, както и пенсионните осигуровки на работещите.

Увеличаването на данъците е част от пакета с реформи, поискан от кредиторите на Атина, припомня информационната агенция.

Чрез по-високите осигуровки правителството успя да избегне съкращаването на разходите за основните пенсии.

От данъчната служба в южната ни съседка се надяват положителният тренд в събираемостта на данъците да продължи и през следващите месеци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още