IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз" планира отново да купува газ от "Газпром"

На този етап обаче цената на руския газ е определяна като неизгодна от Украйна

13:01 | 07.07.16 г. 2
"Нафтогаз" планира отново да купува газ от "Газпром"

Украинската газова компания „Нафтогаз Украйна“ ще се опита да подпише изменение на договора за покупко-продажба на природен газ от 2009 година. Това съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на изявление на директора на компанията Андрей Коболев.

С промяната компанията ще се опита да възобнови доставките на газ от „Газпром“ през третото тримесечие на 2016 година.

Коболев в същото време е категоричен, че доставките, които Украйна в момента получава през газопреносната мрежа на ЕС, са достатъчно, дори и за подготовката за зимния сезон. По тази причина и отношенията с „Газпром“ са вече „строго търговски“, коментира още той.

Ако руският газов гигант предложи на Украйна приемлива цена, „Нафтогаз“ ще си сътрудничи с руските партньори, потвърждава още директорът на украинската газова компания.

В началото на юни ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер съобщи, че в компанията е получено писмо от украинската страна с предложение за възстановяване на доставките през второто полугодие на 2016 година и първото тримесечие на 2017 година. Целта е да бъдат гарантирани доставките за зимния сезон.

Малко по-късно енергийният министър на русия Александър Новак коментира, че цената за Украйна през третото тримесечие ще бъде 177 долара за 1000 куб. метра, но за украинската страна това предложение беше неизгодно. Според изчисленията като се добави калоричността на газа, цената ще се повиши до 182-183 долара за 1000 куб. метра.

Новак предупреди още, че в украинските газови хранилища в момента има 9-10 млрд. куб. метра, а за нормално протичане на зимния сезон са нужни около 17-18 млрд. куб. метра природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 2
Путко Мафани
преди 7 години
Няма по големи *** от украинците.Дори в Африка.И се чудя защо след като имат толкова много европейски газ пак за Газпром говорят.От евтиния европейски газ нещо комуналните услуги скочиха два пъти и то при тия ниски цени на газа.А като почнат да се се качват ще видят де *** гладните.Украинците са най тъпите *** на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още