IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Brexit – повишава ли се доверието в ЕС?

В много държави от общността расте подкрепата за членството в Евросъюза, в България обаче като цяло спада

15:26 | 08.07.16 г. 8
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В края на юни британците изненадаха всички с желанието си да напуснат Европейския съюз (ЕС). Веднага се чуха гласове за аналогични допитвания сред гражданите на различни държави в общността – Франция, Холандия, Италия, Гърция и дори Германия, от страна на крайни националисти.

Трудно е да предвиди обаче дали ще се стигне до разпад на общността, или хората отново ще върнат доверието си в Съюза, след като станаха ясни резултатите от допитването във Великобритания.

Проучване в Германия, изготвено от Infratest Dimap и цитирано от The Local, например показва, че 79% от германците посочват, че членството в ЕС е добро за местната икономика, а 74% - от полза за сигурността на страната. ¾ от анкетираните желаят по-тясно сътрудничество между държавите в общността.

От института показват и каква е динамиката в настроенията към ЕС през последните дни. На 21 юни, тоест няколко дни преди референдума във Великобритания, 39% от германците са заявили, че членството в ЕС носи повече позитиви, отколкото негативи. Този процент расте значително – до 52 на сто, в началото на юли. А през 1999 година едва 20% от германците са смятали, че членството в ЕС носи повече позитиви за страната, отколкото негативи.

Настроенията относно бъдещето на ЕС обаче не са толкова розови – 2/3 от германците очакват ръст на популярността на партиите, залагащи срещу ЕС, а 40% предричат и други държави да напуснат общността след Великобритания.

Доколко тези очаквания ще се сбъднат, предстои да видим.

Проучванията на „Отворено общество“ в България пък са категорични – през 2013 година 70% от българите подкрепят членството на страната в ЕС. Днес, след вота във Великобритания, 57% заявяват, че биха гласували за оставане на страната в общността при аналогичен референдум. Висок е процентът на колебаещите се – 19 на сто, става ясно от проучването, цитирано от БТА.

Данните показват още едно противоречие – в повечето държави „умората“ от ЕС е свързана с усещането за повече бюрокрация и ненужна администрация в ЕС. Доверието на българите в европейските институции обаче е по-високо, отколкото в българските.

И все пак – в повечето държави от ЕС в последните дни подкрепата за еврочленството расте. От данни, цитирани от Buzz Feed става ясно, че 70% от датчаните подкрепят членството в общността в началото на юли, спрямо 60% - около седмица преди британския референдум. Във Финландия пък подкрепата расте от 56% през март до 68% в началото на юли. В Швеция измененията са малки, но все пак 52% са „за“ членство в ЕС.

Доказателство в тази насока е и загубата на голяма част от подкрепата, която имаше партията Podemos в Испания при последните избори. Лидерът й Пабло Иглесиас коментира след вота, че партията всъщност не е срещу членство в общността и резултатите от референдума го натъжават. Консервативната партия на Мариано Рахой обаче спечели повече от очакваната подкрепа от испанците. 

Във Франция проучването на TNS Sofres също показват, че гласовете в полза на участието на страната в Евросъюза надделяват – 45%, спрямо 33%, подкрепящи Frexit.

Настроенията „за“ или „против“ ЕС ще бъдат тествани в три държави от ЕС в следващите месеци. В Италия в края на годината ще бъде проведен референдум, отнасящ се за конституционни промени. Премиерът Матео Ренци вече заяви, че ако италианците не подкрепят предложението му, ще подаде оставка и това ще предизвика предсрочни избори в страната. Настроенията в Италия също са в подкрепа на еврочленството, но не е ясен изходът на битката между управляващата днес партия на Ренци и движението „Пет звезди“, което вече спечели надпреварата за кмет на Рим.

На 2 октомври в Унгария пък ще има допитване относно квотите от бежанци, тоест ще бъде тествана нагласата на унгарците към солидарността в Европа. На същия ден пък в Австрия са насрочени президентските избори.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 7 години
По мненията на може би повечето обеzмозъчени български оФъсе се вижда,че те вярват,че ЕС ги храни.Докараха ги зна чи до това немислене,така,че да не могат да видят цената за това "хранене" каква е -обезлюдената страна,унищожената икономика,пуснатите на воля западни банки,корпорации,търговски вериги,концесионери,квотите,наложени на остатъка от "държава" в мижавите производства и т.н.Това обезмозъченото sтадо не може да види,заслепено , заглушено и влудено от политико-медийно-НПО атаката върху съзнанието му,че ако не е ЕС,местния абориген е свършил.При такъв изблик на "мозък",наистина е свършил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 11
trendline
преди 7 години
Ти къде видя че е печеливша България? Сметката не е само платена вноска -получени еврофондове. Прочети малко, запознай се....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
Patilan
преди 7 години
Иронията е че Б-я е може би най-печеливша от ЕС, и в същото време с най-ниско одобрение.... храни куче да те лае ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
i_hristov
преди 7 години
Трудно би се повишило доверието на фона на гигантската банкова криза в италианските банки, която засяга и френските и германските банки. Става въпрос за над 500 милиарда евро лоши задължения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 10
copper
преди 7 години
какво като се разбере, зелко? "Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация". Членството ни в ЕС е след международен договор, т.е. няма как постфактум да се проведе допитване.избери си - самозапалване или соншонжмо ... знаеш.хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 24
ing5rov
преди 7 години
*** the EU , безплатен обяд няма и дано по бързо бъде разбрано това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още