IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аврамопулос: Няма да отстъпим за реципрочния визов режим с Канада и САЩ

Даването на убежище в ЕС ще става по единен регламент, коментира още комисарят по миграцията

15:15 | 13.07.16 г. 1
<p>
	Бежански лагер в Гърция. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Бежански лагер в Гърция. Снимка: Ройтерс

За напредък в преговорите за визовата реципрочност със САЩ и Канада съобщи комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.

По време на брифинг в Брюксел след седмичното заседание на ЕК той уточни, че в последните месеци е водил интензивни преговори с всички засегнати страни (САЩ и Канада не са премахнали визовите ограничения за граждани на Румъния и България - бел. ред.) и заяви, че ЕК няма да направи отстъпки по отношение на реципрочния визов режим

Аврамопулос имаше среща с представители на Канада, България и Румъния в началото на седмицата. По време на разговорите София и Букурещ са заявили готовност „да разгледат страховете“, заради които Канада все още не е премахнала визите за двете страни. 

От своя страна Канада е приела да даде новата си оценка на ситуацията през есента. "Работим с Канада в дух на добра воля", каза още комисарят.  По отношение на САЩ от Брюксел обмислят най-подходящия начин за продължаване на преговорите, но отчитат и предстоящите избори за президент в страната.

„Добросъвестно и с добра воля можем да разрешим този проблем скоро“, убеден е комисарят.

Аврамопулос съобщи още и за предстоящи промени по отношение на даването на убежище в ЕС. Общността има най-добрите стандарти за това, но те са „минимални“, тоест страните от ЕС сами решават как да ги прилагат. Този фрагментиран подход е един от проблемите при управление на миграционния натиск и води до равноправно третиране за лицата, търсещи убежище в ЕС, както и до „вторично“ движение в общността.

По тази причина и по време на седмичното заседание на ЕК е обсъдена реформа, която да доведе до по-доброто управление на миграцията във всички нейни аспекти в средносрочен и дългосрочен план.

Една от промените е, че даването на убежище вече ще става по регламент. „Това означава, че ние определяме ясен европейски стандарт за всички процедури за предоставяне на убежище в ЕС и посочваме как кандидатите могат да кандидатстват за закрила“, каза той.

„Искаме ясно, прозрачни и категорични правила – както за държавите членки, така и за търсещите убежище“, посочи още Аврамопулос.

Промяна ще има и в Директивата за условията за приемане на мигранти, които ще направят процедурата по-облекчена, по-ясна и по прозрачна, категоричен е комисарят.

Аврамопулос посочи, че ЕК предвижда и промяна по отношение на идентифицирането на хората, които търсят убежище в държава от общността.

С промените ЕК иска да гарантира, че в която и държава от ЕС пристигнат бежанците, те ще имат равноправен прием – ще им бъдат предоставяни жилища, възможност за образование и здравни грижи.

След заседанието си комисарите предлагат още и Европейска рамка за презаселване, стана ясно от думите на Аврамопулос. Целта е да не се остави цялото бреме в приемащите държави, но няма да бъдат разселвани всички, каза още той. 

Аврамопулос отказа да коментира дали ще има наказания за държавите в общността, които не изпълняват изискванията по новата рамка за презаселвания. 

"Ние вярваме, че всички държави ще изпълнят своите ангажименти и няма да има никакви проблеми", каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
да надуят по една тръба саш и канадците и да се готвтят за визов режим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още