IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъде ли спрян дъмпингът на работни заплати с командироване на служители в ЕС?

Очертава се реформа на директивата с правилата за командироване

17:44 | 20.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стотици хиляди „евтини“ служители от източните страни членки на Европейския съюз (ЕС) работят в западните страни, като понякога получават с 50% по-ниска заплата от местните служители. Особено строителството, но и селското стопанство и транспортът, печелят от всичко това, пише германското списание Spiegel.

Изданието допълва, че Европейската комисия (ЕК) възнамерява да предотврати дъмпинга в заплащането чрез т. нар. Директива за командироване на работници. Институцията представи официално предложението си, а през следващите месеци решение по него трябва да вземат Европейският парламент (ЕП) и Съветът на ЕС. Нещата, според изданието, обаче не изглеждат предрешени. 

Еврокомисията съобщи днес по този повод, че обсъжда притесненията на някои национални парламенти, свързани с командированите работници.

„Командироването на работници е трансграничен въпрос. Комисията продължава да бъде твърд поддръжник на свободното движение на хора въз основа на ясни и справедливи правила, които действително се спазват на практика“, коментира еврокомисарят по заетостта Мариан Тейсен.

Очертава се реформа на Директивата относно командироването на работници, става ясно от съобщението.

Брюксел предлага промени в три основни области: възнаграждението на командированите работници, правилата за работници, наети чрез агенции за временна заетост, и дългосрочното командироване. Според Комисията за командированите работници трябва да се прилагат същите правила за заплащането и условията на труд като за местните работници.

Новите правила ще трябва да бъдат определени на равнище ЕС и да бъдат спазвани  във всички отрасли на икономиката.

От съобщението обаче е видно, че предложението не се приема еднозначно от държавите членки, като се очертават два лагера. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия смятат, че предложението нарушава т. нар. принцип на субсидиарност в Европейския съюз, според който се предвижда намеса на ниво Общността единствено в ситуации, в които дадена цел не може да бъде постигната от държавите членки.

Националните парламенти на пет държави членки (Франция, Италия, Португалия, Испания и Великобритания) дават становища, че предложението на Комисията е съвместимо с принципа.

В момента в ЕС има почти 2 млн. командировани служители, като половината от тях работят в Германия, Франция и Белгия. Директива от 1996 г. им гарантира само минимална работна заплата в страната домакин, отбелязва Spiegel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dmm
преди 7 години
То добре че са командированите, че иначе ще останат само държ служители в бгстан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още