IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите полета в източно Средиземно море с голям потенциал за региона

Находищата имат потенциала да създадат нови икономически и политически връзки между държавите

20:36 | 03.08.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Находките на газ в източните части на Средиземно море ще имат значително въздействие в региона, въпреки че по световните стандарти те са относително малки. Това е записано в анализ на Atlantic Council.

Новите полета, които са в териториалните води на Кипър, Египет и Израел, имат потенциал да създадат нови икономически връзки, както и да развият регионалното сътрудничество.

Находищата ще бъдат разработени спрямо нуждите на пазара, но тяхното развитие ще бъде подхранено още и от политиката и опитите за разчертаване на регионалната карта на влияние.

Сред най-потенциалните полета в региона са израелското "Левиатан" и кипърското "Афродита", е записано още в анализа. И двете страни обмислят начините за разработването им и износа на природен газ. В идеалния случай това би било възможно чрез газопроводи през територията на Турция.

Опитът за преврат в страната обаче най-вероятно ще стане причина да се потърсят алтернативи. Една от тях е пренос чрез терминали за втечнен газ. Това ще даде възможност и на Гърция да се включи в играта при транзита на газ от региона към Европа. Атина вече нееднократно вече заяви интерес да бъде разпределителен център на природния газ.

Връзките между Израел и Турция могат да се затоплят именно благодарение на природния газ. Турската икономика е една от бързо развиващите се в региона и нуждите от суровината растат. Освен това Анкара се опитва да намери алтернативи на руския внос, особено на фона на заплахата, че Москва ще спре транзита през Украйна през 2020 година. Турция получава около половината от руския газ именно през това трасе.

Ситуацията с Кипър е много по-деликатна, заради т.нар. Кипърски проблем. Никой не би свързал официално подобно преговори, но пък природния газ може да се превърне в катализатор на решение за разделението на острова, търсено вече няколко десетилетия.

Кипър и Израел имат потенциал да добиват общо около 25 млрд. куб. метра природен таз годишно. Това представлява около 1/6 от вноса на руски природен газ в момента.

Египет също е значим фактор в източната част на Средиземно море що се отнася до природния газ. Находищата са достатъчни за страната да покрие собствените си нужди, както и да изнася суровина чрез терминалите за втечнен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 2
georgi_shum
преди 7 години
И то щото не са дупчили още ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
khao
преди 7 години
май само Ватикана не откри газ :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още