IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция подготвя почвата за разговори за опрощаване на дълговете

С пост във Facebook Алексис Ципрас напомни за опрощаването на дълговете на Германия след Втората световна война

11:02 | 10.08.16 г. 3
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас започва да се подготвя за тежки преговори относно устойчивостта на гръцките дългове. Очакванията са, че страната ще започне преговорите още по време на втория преглед по третата спасителна програма за Гърция, пише „Катимерини“.

В началото на седмицата Ципрас повдигна темата със свой пост във Facebook, посветен на годишнината от подписването на т.нар. Лондонско споразумение. То предвижда опрощаване на 60% от дълговете на Западна Германия и помага на страната да излезе от кризата.

„Гърция също слага подпис под това споразумение“, пише Ципрас в социалната мрежа.

В допълнение гръцкият премиер съвсем явно започва да търси и съюзници в усилията си да подобри условията по дълговете. На 25 август той ще участва на среща на европейските социалисти в Париж, на която ще присъстват и италианският премиер Матео Ренци, както и френският президент Франсоа Оланд.

Все още няма потвърждение, но в гръцките медии активно се коментира и идея на гръцкото правителство да покани в Атина лидерите на южните държави – сред които Италия, Португалия и Малта. На тези разговори ще бъде търсена „социална алтернатива“ на сегашната политика на ЕС.

Във вторник говорителят на Европейската комисия Мина Андреева отказа да коментира подобна среща и участниците в нея, преди да има официално потвърждение и списък на поканените участници. Според анализатори обаче освен перспективите пред развитието на ЕС, гръцкият премиер ще постави и въпроса за дълговете на страната му.

СИРИЗА дойде на власт именно с обещанието за край на спасителните споразумения и преразглеждането на въпроса за дълговете на страната. Алексис Ципрас от години настоява за орязване на дълга, за да бъде той по-устойчиво управляван и дава за пример „най-великия ход на европейската солидарност“ - опрощаването на дълговете на Германия през 1953 година.

Европейските кредитори обаче не са много склонни да се съгласят с него. Досега обещанията са, че дълговете действително ще бъдат преразгледани и условията могат да бъдат смекчени, но от гледна точка на лихви и срокове за погасяване. Международният валутен фонд (МВФ) е основният радетел на орязването на гръцките дългове и вече ясно заяви, че няма да участва с финансова подкрепа на спасителната програма без това условие.

За опозицията в Гърция изявлението на Ципрас във Facebook е сигнал, че СИРИЗА се готви за предсрочни избори, визирайки именно предизборните обещания на партията, преди да дойде на власт в началото на 2015 година.

Всъщност крайнолявата партия никога не е отстъпвала от това свое обещание и го повтори и при предсрочните избори през есента на миналата година, с които отново спечели мандат за управление. Темата беше повдигана и по време на първия преглед на спасителната програма през тази пролет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Работата е, че въобще нищо не им отписват.Само им удължават сроковете и ги държат на къса каишка в очакване на гръцката приватизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
На ЕС не им ли писна да отписват и опрощават рекордните дългове, които Гърция и гръцките банки са генерирали досега? Аман от тези нахални византийци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
хахахаКак пък така точно подбра момента.От една страна Турция извива ръцете на ЕС, от друга Гърция продължава с нейното изнудване. Да видим колко още ще издържат нервите на управляващите в ЕС? Ципрас иска опрощаване но все още гръцката държава има много хубави държавни активи. Дали гръцкия премиер вече е готов да ги хариже на ЕС срещу "опрощаване" на нещо или печенето на бавен огън продължава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още