IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йомер Челик: Турция ще вземе мерки, ако не получи визова либерализация от ЕС

Страната приема 3 млн. бежанци от Сирия, което е разход от 25 млрд. евро, казва министърът на европейските въпроси

12:27 | 07.09.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Турският министър на европейските въпроси Йомер Челик (вдясно) и германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

 Турският министър на европейските въпроси Йомер Челик (вдясно) и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: архив Ройтерс

Турция ще трябва да вземе мерки, ако не получи либерализация на визите за ЕС. Това мнение изказа турският министър на европейските въпроси Йомер Челик по време на визита в Лисабон, предаде AFP, цитирана от БТА.

Искаме да уредим въпроса за освобождаването от визи възможно най-бързо, ако ли не Турция ще трябва да вземе мерки относно процеса на реадмисия на бежанците, каза Челик след среща с португалския министър на външните работи Аугущу Сантуш Силва.

Челик призова също така Европа да изплати 1 млрд. евро от сумата от общо 3 млрд. евро, обещани на Анкара от Брюксел в рамките на споразумението между Турция и ЕС за бежанците.

„Турция приема в този момент 3 милиона бежанци от Сирия, което е разход от 25 млрд евро“, каза министърът.

Според него е нужно да се създадат нови механизми, нови инструменти, защото кризата може да се влоши, а ситуацията в Сирия е много нестабилна. Челик разкритикува редица европейски страни, които не са се съгласили да приемат бежанци.

Турският министър призова за продължаване на преговорите за членство на неговата страна в ЕС и по-специално за отваряне на преговорни глави 23 и 24, обхващащи областите на фундаменталните права и правосъдието.

Припомняме, че през август турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да провали миграционния пакт между Турция и ЕС, ако на турците не бъде дадена визова либерализация. Тя е една от клаузите на споразумението между Анкара и Брюксел, подписано на 18 март и целящо да спре потока от бежанци към Европа. Но ЕС иска промяна в турските антитерористични закони, които смята за потискащи свободите.

„Как да променим антитерористичното законодателство, когато в този момент ние защитаваме ЕС“, каза сега Челик.

Във вторник пък в реч по време на форум в словенския курорт Блед  турският външен министър Мевлют Чавушоглу посочи, че турското правителство е под силен натиск да прекрати преговорите за членство в ЕС, а хората виждат двойни стандарти на общността към страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Как турците за 3 милиона изкараха разходи за 25 милиарда евро докато в Германия за 2015г. разходите по 975 хиляди бежанци възлизат на 5.3 милиарда евро?Много надува разходите турчина и дълбоко се съмнявам, че се грижат за сирийците както се грижат властите в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Vesko94
преди 7 години
С или без визи, тези, които искат да пътуват, пътуват. Не случайно строят ново, трето летище в Истанбул за 150 млн. пътници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
lyusien
преди 7 години
-Турция трябва да промени политиката си в опитите да изнудва Е С за визите Това не е в нейна полза Основния инструмент са преговорите и те трябва да знаят че докато не изпълнят 72 те условия за безвизово пътуване няма да пътуват без визи Всички страни които са изкали безвизово пътуване към Е С са изпълнявали тези условия и тогава техните граждани са пътували безвизово Включително и България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
studioaa
преди 7 години
Време е да сложим край на европейската мечка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Рекетът придобива по груб характер...фрау Меркел има думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още