IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баку отказва да строи тръба за туркменски газ за Европа за собствена сметка

Туркменистан заявява готовността си да изнася газ за Европа, но въпросът за транзита остава открит

11:59 | 10.09.16 г. 2
Баку отказва да строи тръба за туркменски газ за Европа за собствена сметка

Азербайджан няма да построи Транскаспийски газопровод за собствена сметка, заяви министърът на енергетиката на страната Натиг Алиев пред азербайджанското издание АПА.

През този газопровод Туркменистан ще може да изнася газ за Азербайджан или да транзитира суровината за Европа.
Няма техническа пречка това да стане - трасето е избрано, но Туркменистан не поема никакви отговорности, посочва Алиев.

В края на август президентът на Туркменистан Гурбангуби Бердимухамедов беше на посещение в Германия и заяви готовността на страната му да изнася по 30 млрд. куб. метра газ годишно за Европа. Според Натиг Алиев обаче Ашхабад си представя тази дейност като доставка на газа в Азербайджан, а въпросът за транспортирането му до Европа остава открит.

Като енергиен министър Алиев е категорично против Азербайджан да строи за собствена сметка тръбопровод за газа от Туркменистан. Според него Европейският съюз (ЕС) е политическа структура и също не може да финансира изграждането на нужната инфраструктура.

„Ако ЕС е заинтригуван, нека компаниите в Европа да обсъдят този въпрос“, казва още Алиев.

Баку, Ашхабад и Анкара често дискутират възможностите за транспортирането на газ от Туркменистан в Европа. Според председателя на българската Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов туркменският газ е една от възможностите за захранване на газовия хъб у нас.

Конкретно решение как може да да се доставя газ от Туркменистан обаче все още не е взето. Една от възможностите е през газопреносната мрежа на Азербайджан, след това през Турция и оттам – за Европа.

До миналата година Русия купуваше газ от Туркменистан и го препродаваше. През 2015 г. обаче единственият купувач на суровината се оказа Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
mathematician
преди 7 години
Едно умно правителство :)Който му трябва да си я построи и да си прибира таксите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
lyusien
преди 7 години
Ще го направят и двете страни заедно с европеиски и турски компании Газ ще се изнася както за Турция така и за България Сърбия Македония и вероятно Италия Туркменистан ще получава пари от газ а Азербейджан транзитни такси от пренос Бъдещето е на природния газ и пари ще се намерят в изобилие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още