IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общи обществени поръчки за военнo оборудване в ЕС предлагат Париж и Берлин

В Европа трябва да има военна солидарност, препоръчват двете държави в план за създаване на военен съюз

13:13 | 12.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Общи обществени поръчки за военнo оборудване в ЕС предлагат Париж и Берлин

Европа трябва да има общ бюджет за военни проучвания, съвместни обществени поръчки за оборудване, като самолети, сателити, безпилотни самолети и други съоръжения, гарантиращи киберсигурността. Програмите ще бъдат координирани от Европейската отбранителна агенция.

Това предвиждат плановете на Германия и Франция за реформа в отбранителната политика на ЕС. Идеите на двете държави в тази насока бяха представени на Върховния комисар по външната политика на ЕС Фредерика Могерини в неделя, пише германското издание Suedduetsche Zeitung.

Плановете на Германия и Франция са за засилване на сътрудничеството във военната област след предстоящото излизане на Великобритания от общността.

ЕС трябва да има един общ военен щаб, който да отговаря за провеждането на мисии, като например „София“, която цели ограничаването на мигрантите, или „Аталанта“, която е предназначена срещу пиратството. В момента държавите отговарят ротационно за провеждането на тези мисии.

В Европа трябва да има военна солидарност и създаването й ще бъде подкрепено от нова военна академия или специализирани курсове в националните военни училища, гласи още планът на Германия и Франция.

Общността трябва да създаде и нов команден център за координация на медицинските дейности, свързани с военните мисии, както и логистични центрове за „поделяне“ на стратегически ресурси, като например самолети, сателити и информация.

Предложението на Германия Франция за засилването на военната координация със сигурност ще срещне подкрепата на държави в Източна Европа, сред които Унгария, Полша, Чехия и Словакия. Проблеми обаче могат да създадат неутралните държави, сред които Ирландия, или пък Холандия, която вече обяви, че е против засилване на интеграцията след Brexit, допълва още EU Observer. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
IQ96
преди 7 години
Ми не е еднозначно.Военната промишленост на Източна Европа ще остане да обслужва само Близкия Изток. Не че и сега специално нашата армия не си купува и патроните от Запада, но корпорациите като Райнметал, Некстер, Талес ще "отвеят" малките ни фабрики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Прекрасно Бавно но сигурно Е С се движи към целта - единна европеика армия която ще има огромен потенциал и съвременно въоръжение произведено в рамките на Е С Сега е важно да се ускори дейността за това Европа няма време за губене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още