IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС одобри новата агенция за гранична охрана

Агенцията за европейска гранична и брегова охрана ще започне работа на 6 октомври

17:03 | 14.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С писмена процедура Съветът на Европейския съюз (ЕС) днес даде финалното си одобрение за Агенцията за европейска гранична и брегова охрана (European Border and Coast Guard, или EBCG) и стартирането на дейността ѝ от октомври, се казва в прессъобщение от Съвета.

„Приветствам скоростта и ефективността, с която Съветът и Парламентът действаха по този важен въпрос. Начинът, по който управляваме външните си граници, директно се отразява на цялото шенгенско пространство, включително на вътрешните ни граници“, заяви Роберт Калиняк, министър на вътрешните работи на Словакия и председател на Съвета.

EBCG ще ни помогне по-добре да се изправим заедно пред днешните предизвикателства. Само с ефективно управление на външните ни граници ще се завърнем към нормално състояние в Шенген“, допълни той.

Агенцията за европейска гранична и брегова охрана ще бъде механизъм, част от Frontex, към който страните членки на ЕС ще могат да се обръщат, когато смятат, че границите им са под заплаха и не могат сами да се справят с трудностите. Нейната цел ще бъде свързана не само с миграцията, но и с евентуални бъдещи предизвикателства, включително трансгранична престъпност и тероризъм.
 
Базираната във Варшава агенция няма да има свои наети служители за охрана, а група на повикване от 1500 души, към които ще може да се обръща в случай на искане за подкрепа от дадена страна членка.
 
Всяка държава ще има квота колко точно души трябва да предостави на разположение към групата, като за България техният брой е 40 души. Освен чрез човешка сила агенцията ще може да предоставя подкрепа и чрез техническо оборудване, което ще се праща до 10 дни след запитването. Самата охрана ще бъде разполагана на място в рамките на 7 дни, след като конкретната страна е направила искането.
 
Агенцията няма да засегне по никакъв начин суверенитета на отделните страни, тъй като няма как да бъдат разположени части, без да има разрешение от конкретната страна. Стъпката се предприема само при запитване и желание на отделната страна членка, а не при еднолично желание на EBCG.
 
Според кореспондент на БТА службата ще започне дейността си от 6 октомври, като сред задачите ѝ ще бъде връщането на чужденци, проникнали незаконно в ЕС или които нямат право да останат на територията на Общността. Европейската гранична служба ще наблюдава и оценява състоянието на границите на ЕС и ще предлага въвеждането на промени и допълнителни мерки.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Защо няма национален референдум свикан по този въпрос в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още