IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС направи стъпка напред към споразумението за свободна търговия с Канада

Министрите на търговията се договориха за съставяне на декларация с цел да бъдат преодолени обществените опасения

16:21 | 23.09.16 г. 2
<p>
	Синдикати, природозащитници и други организации твърдят, че споразуменията ще доведат до занижаване на стандартите за защита на труда и общественото здраве. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Синдикати, природозащитници и други организации твърдят, че споразуменията ще доведат до занижаване на стандартите за защита на труда и общественото здраве. Снимка: Архив Ройтерс

Европейските министри на търговията направиха днес стъпки към одобряване на оспорваното споразумение за свободна търговия с Канада на фона на засилващата се съпротива срещу аналогичното споразумение със САЩ, предаде Ройтерс. 

Двата проекта провокираха протести на синдикати, природозащитници и други организации, според които споразуменията ще доведат до занижаване на стандартите за защита на труда и общественото здраве, като същевременно позволят на големите компании да привличат пред съда правителствата в Европа. 

Слeд първата сесия, посветена на споразумението за свободна търговия с Канада (CETA), което бе постигнато преди две години, но все още очаква одобрение, министрите се договориха двете страни да съставят декларация, която да очертае границите на сделката с цел да бъдат преодолени обществените опасения. 

Очаква се министрите да се съберат на извънредно заседание на 18 октомври, за да може споразумението да бъде подписано при посещението на канадския премиер Джъстин Трюдо в Брюксел на 27 октомври и да влезе в сила идната година. 

На 13 октомври пък германският Конституционен съд ще се произнесе по жалба срещу споразумението. Три германски организации през август внесоха в съда петиция със 125 000 подписа срещу сделката. 

Споразумението за свободна търговия с Канада е най-амбициозния търговски пакт на ЕС до момента и веднага след влизането му в сила ще отпаднат тарифите за 98% от търгуваните стоки. То включва също разпоредби в областта на регулаторното сътрудничество, морските товарни превози, устойчивото развитие и достъпа до държавни поръчки.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Като не става по един начин, ще го направят по друг. Сега щатските *** ще идват от Канада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
watergateory
преди 7 години
Политиците, които се канят да подпишат това самоубийство на Европа би следвало да бъдат изправени пред трибунала в Хага за геноцид на Европа!!! Германския партнъор на Меркел - Зигмар Габриел е поредното политическо арогантно и корумпирано недорусомение в управляващата коалиция! Тези "хора" са дефакто кукли на конци, със сериозни умствени недостатъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още