IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обемът на търговията на дребно в България забавя рязко ръста си през септември

Търговците на дребно в ЕС изпращат първия есенен месец с по-слаби обеми на продажбите на годишна база

16:18 | 07.11.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Обемът на търговията на дребно в България забавя рязко ръста си през септември, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Ръстът на продажбите на дребно у нас се забавя до 1,9% през септември спрямо 5,3% през август.

Данните на статистическата агенция показват, че обемът на търговията на дребно у нас расте с по-бавни темпове от средното за ЕС. През септември увеличението в Съюза е от 2,2 на сто на годишна базаи също се забавя от 2,6% през август.

Търговците на дребно в еврозоната също отчитат донякъде разочароващ септември, след като обемът на продажбите им расте с 1,1% спрямо ръст от 1,2% месец по-рано. Повишенията се дължат основно на увеличените обеми при търговията с горива (3,3%) и с 2,1% при търговията със стоки от групата „Храни, напитки и тютюневи изделия“.

Най-сериозен годишен ръст отбелязва Люксембург – с 15,2%. Следват Румъния (9,7%) и Полша (8,6%). На обратния полюс е Белгия, където обемът на търговията на дребно намалява с 3,2%, следвана от Германия с понижение от 0,4% спрямо септември 2015 г.

На месечна база оборотите в търговията на дребно в ЕС намаляват с 0,2%, като основната причина за това е спадът при нехранителните стоки (с 0,7%). В сектора „Храни, напитки и цигари“ обаче има ръст от 0,5%.

В България търговията на дребно през септември намалява с 0,2% спрямо август. Най-значимо е понижението на обемите в Португалия (-2,1%), Словения (-1,7%) и Германия (-1,4%). Най-забележим е ръстът в Естония (1,5%) и Финландия (1,1%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Обемът на търговията на дребно в България забавя рязко ръста си след като започна отоплителния сезон! :) Ама по Коледа ще станат чудеса ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още