IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС е одобрил две предложения на ЕК за промени в бюджета за 2016 г.

Брюксел предлага да се осигурят допълнителни ресурси за овладяване на бежанската криза за сметка на плащанията по програми, които още не са напълно готови

15:35 | 08.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е одобрил днес две предложения на Европейската комисия (ЕК) за промени в бюджета на Съюза за тази година, съобщават от пресслужбата на Съвета.

И двете предложения предвиждат допълнителни ресурси във връзка с бежанската криза и повишаване на сигурността. Предлага се обаче и значително намаляване на плащанията през тази година основно заради програмите за икономическо, социално и териториално сближаване. Повечето от тях не са напълно готови и плащанията ще са по-малко от очакваното, се посочва в съобщението.

Предлага се плащанията в бюджета на ЕС за 2016 г. да бъдат намалени със 7,3 млрд. евро до общо 136,6 млрд. евро.

Промените предвиждат и допълнителни средства за справяне с бежанската вълна. За Гърция и други държави членки се отделят 50 млн. евро ангажименти и 10 млн. евро плащания заради хуманитарни нужди и настаняване на бежанци. Още 130 млн. евро под формата на ангажименти са предвидени за специалния фонд за убежището, миграцията и интеграцията, неправителствени и хуманитарни организации и за езиково обучение на имигранти.

Други 70 млн. евро под формата на ангажименти се предвижда да бъдат отпуснати на фонда по сигурността. Той ще подпомага националните власти в държавите от ЕС да се борят с трансграничната престъпност и тероризма.

Предвижда се и бърза мобилизация на ангажименти в размер на почти 74 млн. евро за Европейския фонд за стратегически инвестиции, който се опитва да преодолее недостига на инвестиции в ЕС.

Съветът е одобрил и предложението на ЕК за компенсиране на загубите на приходи заради обезценката на британския паунд. Става въпрос за приходи от глоби, а за компенсации ще се използва евентуален излишък по бюджета на ЕС за 2016 г.

Двете предложения на ЕК трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент, преди да влязат в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още