IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага план за спасяване на закъсали фирми от фалит

Ранно преструктуриране на компании в несъстоятелност ще ги освобождава от дългове

23:22 | 23.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) представя за първи път набор от правила за предприятията в несъстоятелност, които ще помогнат на закъсали компании да избегнат фалит. Наличието на добре функциониращи системи, уреждащи несъстоятелността и преструктурирането, е от основно значение за подпомагането на икономическия растеж и създаването на работни места, съобщиха от ЕК.

Тази инициатива ще увеличи възможностите за дружествата, изпитващи финансови затруднения, да се преструктурират на ранен етап, така че да се предотвратят обявяването на фалит и съкращаването на персонал. Тя ще гарантира, че предприемачите получават още един шанс да се занимават с бизнес след обявяването на фалит. Това ще доведе до по-ефективни и по-ефикасни процедури в цялата общност, обявиха още от комисията.

Мерките ще гарантират, че дадено предприятие ще получи втори шанс за развитие след фалита. Освен това ще доведат до по-ефективни процедури по несъстоятелност в целия ЕС.

"Искаме да помогнем на предприятията да се преструктурират във времето, така че работните места и стойността да могат да се запазят. Освен това искаме да помогнем на предприемачите, които не успеят да се изправят на крака по-бързо, да излязат от тази ситуация и да опитат отново, като подходят по-разумно“, заяви първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран в прессъобщение от Брюксел.

"Всяка година 200 000 предприятия в ЕС фалират, което води до загубата на 1.7 милиона работни места. В много случаи това би могло да бъде избегнато, ако разполагаме с по-ефикасни процедури за несъстоятелност и преструктуриране“, допълва комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова.

Тази инициатива е ключов елемент от плана за действие за изграждане на съюз на капиталовите пазари и стратегията за единния пазар. Тя ще спомогне за премахването на сериозни пречки пред развитието на капиталовите пазари в ЕС, като осигури правна сигурност за инвеститорите и дружествата, извършващи дейност в различни държави от Съюза. Благодарение на новите правила ще се привлекат инвеститори и ще се създадат и запазят работни места, а икономиките ще могат да поемат икономически сътресения. Понастоящем прекалено много жизнеспособни дружества, които изпитват финансови затруднения, биват насочвани към процедура на ликвидация вместо към ранно преструктуриране и твърде малко на брой предприемачи получават втори шанс.

Също така предложението представлява добра новина за финансовата стабилност, тъй като благодарение на ефикасни процедури за преструктуриране предприятията няма да се окажат в невъзможност да обслужват заемите си към банките. Освен това тези процедури ще спомогнат за отстраняване на проблема с високите нива на необслужвани заеми в части от банковия сектор на ЕС. Това, от своя страна, ще даде възможност на банките да отпускат повече заеми на потребителите и предприятията.

Предлаганата директива е съсредоточена върху три основни елемента:
- Oбщи принципи относно използването на нормативните уредби за ранно преструктуриране, които ще помогнат на дружествата да продължат дейността си и да запазят работните места.
- Правила, които ще позволят на предприемачите да се възползват от втори шанс, като бъдат безусловно освободени от задълженията си след максимален период от три години. Понастоящем половината от европейците заявяват, че не биха започнали бизнес, защото се страхуват от провал.
- Целенасочени мерки за държавите членки за въвеждането на по-ефикасни процедури за несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от задължения. Така ще се съкрати прекомерната продължителност на процедурите в много държави членки и ще се намалят разходите за тях, което създава правна несигурност за инвеститорите и води до ниски равнища на събиране на вземанията във връзка с непогасени задължения.

Дружествата с финансови затруднения, особено малките и средни предприятия (МСП), ще имат достъп до инструменти за ранно предупреждение, чрез които ще се установява влошаването на бизнес ситуацията и ще се извършва преструктуриране на ранен етап.

От Брюксел предлагат:
- Въвеждане на гъвкави нормативни уредби относно превантивното преструктуриране, като с това ще се опростят дългите, сложни и скъпоструващи съдебни производства. При необходимост трябва да участват и националните съдилища, за да защитят интересите на акционерите.
- Длъжникът ще разполага с ограничено време — най-много четири месеца от правоприлагащите действия, в което „да си поеме дъх“ т.е. да съдейства при воденето на преговорите и да извърши успешно преструктуриране.
- Несъгласните кредитори и акционери, които са малцинство, няма да могат да блокират плановете за преструктуриране, но законните им интереси ще бъдат защитени.
- Новото финансиране ще бъде обезпечено по специален начин, което ще увеличи шансовете за успешно преструктуриране.
- Благодарение на процедурите за превантивно преструктуриране работниците ще се ползват с пълна закрила съгласно трудовото законодателство в съответствие с действащото законодателство на ЕС.
- Процедурите за несъстоятелност, преструктуриране и втори шанс ще станат по-ефикасни, а продължителността им ще бъде рационализирана чрез обучения, специализиране на работещи в областта и съдилища и използване на технологии (например подаване на искове и уведомяване на кредитори онлайн). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 7 години
"- Несъгласните кредитори и акционери, които са малцинство, няма да могат да блокират плановете за преструктуриране, но законните им интереси ще бъдат защитени.".............Мой длъжник ще го "преструктурират" по някаква бърза процедура, като така може да бастисат и моя бизнес, "но законните ми интереси ще бъдат защитени" ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 7 години
Свидетели сме на противоречиво поведение на Европейската комисия (ЕК).ЕК е с реално съгласие да се прилага сгрешена европейска парична система, която е водещ причинител за актуални злини.В същото време търси начини да помага на жертви на тази държавна грешка.Същественото за спасение на Европа от актуални злини е каква (сгрешена или подобрена) европейска парична система се прилага.Някои разчитат Европейската централна банка (ЕЦБ) да спаси Европейския съюз от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности не е в нейна компетентност. Сега ЕЦБ е със съдба на жертва и подсигурен провал.За възможен устойчив обществен просперитет в Европа е необходимо подобрение на европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още