IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силвио Берлускони се готви отново да влезе в политическия живот на Италия

Страната може да изпадне в политическа криза, ако италианците не подкрепят конституционната реформа, предложена от управляващите

15:37 | 27.11.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Силвио Берлускони. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Силвио Берлускони. Снимка: архив Ройтерс

80-годишният Силвио Берлускони не изключва възможността отново да вземе дейно участие в политическия живот на Италия. За целта той трябва да бъде оневинен от съда в Страсбург, става ясно от интервю на бившия италиански премиер пред Messaggero, цитирано от ТАСС.

"Убеден съм, че еднозначно ще бъде установено, че не съм укривал данъци", каза Берлускони.

Ако съдът постанови, че бившият премиер е невинен по обвиненията, ще отпадне и забраната да заема политически постове. През лятото на 2013 година Касационният съд призна за виновен Силвио Берлускони в обвинението за финансови измами и присъди четиригодишна присъда за извършените престъпления.

Заради напредналата си възраст Берлускони не излежава своето наказание в затвора, а полага обществено полезен труд в старчески дом. Съгласно законодателството той няма право да участва в избори и да заема държавни постове за срок от осем години.

След присъдата Берлускони беше изключен от горната камара на италианския парламент, където беше избран през февруари 2013 година.

Политическата обстановка в Италия започва да се нажежава - предстои референдум относно промени в Конституцията и ограничаване на правата на Сената. Правителството е заложило своето бъдеще на изхода от допитването, насрочено за 4 декември.

Ако планираната конституционна реформа не бъде подкрепена от италианците, премиерът Матео Ренци ще подаде оставка и страната вероятно ще се запъти към предсрочни избори.

Берлускони активно лобира срещу готвените промени и призовава италианците да не подкрепят предложенията на управляващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
той ако дойде пак на власт ше ги опрай във всички смисъли на думата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
В 2012 дедо ти Силвио покрай безкрайния бъзик с Меркел , беше почти прекарал една добра идея , а именно Италия да си излиза от еврото и да си праска лирата , та веднага му намериха цаката със секс скандали и докараха Монти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
А тоя дет го нагласиха с Буга Бугата и после сложиха техен човек от Голдман Сакс, ама са ше почешат коня за гривата ми се струва .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Forza Silvio ! Пичага е тоя дъртия плейбой !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още