IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И бъдещето на правителство на Италия ще се реши от изхода на референдум

Премиерът Матео Ренци няма да участва в преговори за технократско правителство

11:06 | 17.11.16 г.
<p>
	Матео Ренци. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Матео Ренци. Снимка: архив Ройтерс

На 4 декември 2016 г. италианците ще дадат гласа си в допитване, организирано от правителството, за конституционна реформа. Италианският премиер Матео Ренци постави бъдещето на кабинета си в зависимост от изхода на този референдум, пише Ройтерс.

Ренци е категоричен, че не би участвал по никакъв начин в управлението, ако се стигне до правителствена криза в страната и започнат разговори за съставяне на технократско правителство.

"Не мога да преговарям с други партии за съставяне на правителство, което ще има краткосрочна цел (промяна на избирателната система - бел. Ройтерс)", казва той.

Предложената от правителството промяна в Конституцията на Италия  предвижда премахване на двукамерната парламентарна система. Ако бъде одобрена от италианците, реформата ще ограничи местата в италианския Сенат (горната камара на парламента) до 100 от сегашните 315, както и голяма част от правомощията му - например вот на доверие или недоверие към правителството, до приемане на ограничен кръг от нормативни актове.

Промените ще дават право и на законодателна инициатива на избирателите при подкрепа от 150 хил. души.

Сенаторите вече няма да се избират пряко, а Сената се предвижда да влизат областните управители, членове на местни съвети и кметове на големите градове. Президентите ще имат правото да посочат петима сенатори в своя седемгодишен мандат. Бившите президенти на Италия се предлага да бъдат сенатори до живот.

Промяната в Конституцията вече беше одобрена и от двете камари на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още