IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия се топли с италиански отпадъци

На Италия излиза по-изгодно да плаща на Австрия да взима боклука им за генериране на електроенергия, отколкото да го складира по депата си

21:57 | 30.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отпадъци от Рим се превръщат в източници за отопление в Австрия, разказва Bloomberg.

EVN AG ще внесе 70 хил. тона отпадъци от Рим догодина. Това ще помогне да се създадат повече от 550 хил. мегаватчаса електроенергия в електроцентралата за генериране на ток от отпадъци близо до Виена, заяви Щефан Зах от EVN.

„Това е добър бизнес за EVN”, добави Зах. EVN генерира печалби от продажбата на електроенергия, топлина и газ от отпадъците, за които Рим плаща по близо 140 евро за тон, за да бъде транспортиран и взет от EVN.

Бизнесът между Австрия и Италия с използването на отпадъци за генериране на електроенергия е пример за кръговата икономика на ЕС. Високопоставени чиновници на страните членки въвеждат данъци, такси и регулации за всички 28 държави членки на съюза, за да използват по-ефективно отпадъците си за създаване на електроенергия. Тези нормативни регулации тласкат градовете да намалят количеството отпадъци, складирани на бунищата. Те също така поощряват рециклирането и генерирането на електроенергия от боклуци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още