IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонският борсов оператор LSE се разделя с клиринговата си къща

Euronext ще придобие Clearnet за около 510 млн. евро

17:03 | 28.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сделката за продажбата на френската клирингова къща Clearnet на международната борса Euronext напредва.

Операторът на борсата в Париж ще плати около 510 млн. долара за клиринговия филиал на британския си конкурент London Stock Exchange Group (LSE), пише Financial Times, позовавайки се на двама души, запознати с преговорите.  

Със сделката LSE иска да премахне съмненията на антикартелните органи на ЕС срещу планираното си сливане с Deutsche Börse. Придобиването може да бъде оповестено публично по-късно тази седмица, пише още FT.

Според медията различията по отношение на условията на продажбата, които са водели по-рано сделката до застой, вече са премахнати. LSE и Deutsche Börse се надяват продажбата да смекчи и гласовете на френските политици, които изказаха съмнения срещу оценяваната на 25 млрд. евро трансакция. Френският министър на финансите Мишел Сапен предупреди по-рано, че сливането би могло да създаде мощен концерн, който да контролира голяма част от инфраструктурата на финансовите пазари в Европа.

Франция изразява опасения, че след сделката Euronext ще бъде изтласкана още по-назад в бизнеса. От своя страна Deutsche Börse има собствена голяма клирингова къща - Eurex Clearing.

ЕК е дала да се разбере, че се опасява от възможното господстващо положение на обединената борса при уреждането на сделки с деривати (клиринг) в Европа. LSE и Deutsche Börse се надяват от своя страна продажбата на Clearnet да е достатъчна, за да смекчи опасенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още