IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подаде иск срещу Русия в Международния съд на ООН

Москва нарушава човешките права на украинците като част от незаконната агресия в страната, коментира украинският външен министър

21:32 | 16.01.17 г. 48
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министерството на външните работи на Украйна е подало иск срещу Русия в Международния съв на ООН, става ясно от съобщение на ведомството. В документите са описани нарушения на две конвенции.

Според Киев Москва е нарушила Конвенцията за срещу финансиране на тероризма, предоставяйки оръжия и други помощи за въоръжени формирования, които извършват актове на тероризъм на територията на Украйна, "включително и свалянето на самолета на Малайзиските авиолинии - полет MH 17", пише в съобщението на украинското външно ведомство.

Другото нарушение на Русия е на Конвенцията за премахване на всички форми на расова дискриминация. Това се е случило чрез кампания за дискриминация на неруски общности при окупирането на територията на Кримския полуостров. При това действие Русия е нарушила правата на етническите украинци и кримските татари.

"Като част от незаконната агресия в Украйна, Руската Федерация е пренебрегнала базисни човешки права на украинците", коментира по повод подадения иск външният министър на страната Павло Климкин.

Той посочи, че страната се е опитала да реши споровете си с Москва с преговори през последните две години, но Русия не е преустановила нарушението на международното право.

В своя иск Киев поиска от Международния съд да бъдат наложени временни мерки, които да предотвратят продължаване на нарушенията на човешките права докато делото тече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 5
Vladimir07
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=hCFZ-7sWFMo който знае руски и иска да види автентично за какво става дума :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 6
Птица
преди 7 години
ПАСПОРТИ НА РУСКИ ГРАЖДАНИ ВОЮВАЩИ ЗА ИДИЛ В МОСУЛИракските войски , с подкрепата на международната коалиция , сега водят тежки боеве за град Мосул и почти напълно са освободили източната част на града .Но поста не е за тяхните победи , а за това какво са намерили в освободеният район .В този случай стотици паспорти на граждани на Руската Федерация ..По тях се вижда , че в Мосул воюват немалко северо кавказци и жители на централната част на Русия .За съдбата на собствениците на паспортите нищо не се съобщава.Живи ли са , ликвидирани ли са , не е известно .Но предвид тази касапница , която в момента става в Мосул , едва ли много от тях ще се измъкнат живи ... Собствено какво още може да се каже ?Това беше очаквано ..Поредното доказателство , че Русия е главният износител на пушечно месо, страдания и войни в други страни .https://***.facebook.com/BgRussophiliaWatch/?pnref=story
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 7
Vladimir07
преди 7 години
Забравих .... дъравните документи в Крим са на 3 езика Руски Украински и Татарски, това което Украина за 25 не могла да оправи - инфрастриктура пътища сега руснаците правят бесни инвестиции и според живущиите започва да се усеща коренна разлика във всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 6
Vladimir07
преди 7 години
Те са останали в Крим щото там има перспектива и заплатите са читави ... а това което се случва в Украина е меко казано ужас икономически, политически, насилие и цензура. За едно изказване може да те пребият и да те арестуват медиите лъжат повече от наште а олигарсите им в каражбите и корупцията са ненадминати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 6
realistyt
преди 7 години
По-смешни обвинения не можаха ли да измислят! Нито едно от тях не е доказано не на 100%, ами на 50% дори! Най-смешното е за нарушаването на правата на етническите украинци в Крим! Досега не съм чул да има някакви особени недоволства от украинците, останали на територията на Крим, че са им нарушени правата! Айде за кримските татари имаше някакви такива сведения! По-скоро етническите украинци в Крим се радват, че се отърваха от гнетта на новите власти в Киев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Птица
преди 7 години
Кое е ми е глупости ??? Нещо не си фактологичен !?? Смешно е да ми говориш иначе !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Птица
преди 7 години
ЗНАЕТЕ ЛИ КАК ШУТИН Е ДОШЪЛ НА ВЛАСТ ПРЕЗ 2000 ГОДИНА????ЗНАЕТЕ ЛИ КАК, ВСЕ ЕДНО КОСТИНБРОД, ЕДНО АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ !!??КАКВОТО ВЪРВИ В МОМЕНТА, ЗА ДА МОЖЕ БСП СА СЕ КОНСОЛИДИРА И ДА СЕ ЗАМАЖЕ ОКОТО НА ЕС.. НО УВИ .. ПРОКУРАТУРАТА СЕ ЯВИ КАТО ЧУЖД АГЕНТ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА ... ТОВА Е НАЙ СМЕШНОТО, КОЕТО ЩЕ ВИ ПРОВАЛИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ, ЦЯЛА ЕВРОПА ВИ СЕ ОТВОРИ НА СЦЕНАРИИТЕ, ЧЕРВЕНИ, ПРОКУРАТУРАТА В БЪЛГАРИЯ Е РУСКА И ЗАЩИТАВА РУСКИ ИНТЕРЕСИ !?? ТАКА ЛИ Е ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
Vladimir07
преди 7 години
преко спри да спамиш с глупости ... влез в темата и не пиши с главни букви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 6
realistyt
преди 7 години
До пернатото,Нещо не разбирам, значи хората от Донбас, които отказват да се подчиняват на Киев са терористи, а представителите на сирийската "умерена" опозиция, дето отказва да се подчини на Дамаск, не са такива! Още повече, че няма потвърдени данни за агресия, стрелба и/или бомбени заплахи и актове отстрана на въоръжените формирования в Донбас спрямо мирно население, а именно това са основните характеристики на тероризма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
Vladimir07
преди 7 години
Има ли накаква дивотия която да дойде в главите на хоьлите и те да се опитат да направят мръсно или да изкарат некоя парица ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още