IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подаде иск срещу Русия в Международния съд на ООН

Москва нарушава човешките права на украинците като част от незаконната агресия в страната, коментира украинският външен министър

21:32 | 16.01.17 г. 48
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министерството на външните работи на Украйна е подало иск срещу Русия в Международния съв на ООН, става ясно от съобщение на ведомството. В документите са описани нарушения на две конвенции.

Според Киев Москва е нарушила Конвенцията за срещу финансиране на тероризма, предоставяйки оръжия и други помощи за въоръжени формирования, които извършват актове на тероризъм на територията на Украйна, "включително и свалянето на самолета на Малайзиските авиолинии - полет MH 17", пише в съобщението на украинското външно ведомство.

Другото нарушение на Русия е на Конвенцията за премахване на всички форми на расова дискриминация. Това се е случило чрез кампания за дискриминация на неруски общности при окупирането на територията на Кримския полуостров. При това действие Русия е нарушила правата на етническите украинци и кримските татари.

"Като част от незаконната агресия в Украйна, Руската Федерация е пренебрегнала базисни човешки права на украинците", коментира по повод подадения иск външният министър на страната Павло Климкин.

Той посочи, че страната се е опитала да реши споровете си с Москва с преговори през последните две години, но Русия не е преустановила нарушението на международното право.

В своя иск Киев поиска от Международния съд да бъдат наложени временни мерки, които да предотвратят продължаване на нарушенията на човешките права докато делото тече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 6
Jorkata
преди 7 години
Птиче, пиле шарено безмитно - ти ли си? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Украйна не посочва най важното ...студът и снегът са руски !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
оффф тея не стига, че им висят със сто кила пари и пак крякат, много чували после ше им треат на ордите от Масква ама мноо кат се поутихнат нещата и ше отидат при Немцов половината другата половина у Сибир да копат ако не и всички от тоя скалъпен измислен парламент ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още