IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2,5 млрд. евро са нужни за нови технологии в енергийната мрежа на Европа

Системата трябва да премине устойчиво към по-висок дял на енергия от ВЕИ през следващите 10 години

15:05 | 19.01.17 г. 3
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Общо 2,5 млрд. евро са необходими за научно-техническа дейност и иновации, които ще помогнат за управлението на европейската електроенергийна мрежа през следващите 10 години. Това е записано в пътната карта за развитие на европейския енергиен оператор ENTSO-E.

Документът описва приоритетите, чрез които да се извърши преходът към устойчива система с висок дял на енергията от възобновяеми източници. Част от нужните средства за проучвания и иновации трябва да дойдат от частния сектор. Нови технологии ще бъдат разработвани и за електроснабдителната и електропреносната мрежа.

Енергийните мрежи в Европа трябва да бъдат много гъвкави, за да могат да се внедрят големият брой възобновяеми източници, чиято енергия е променлива.

Интелигентното взаимоотношение между електроенергийната мрежа с газовата, отоплителната и транспортната система ще подпомогнат този процес, отбелязват авторите на пътната карта от Европейската технологична и иновационна платформа за умни мрежи за енергийно разпределение (ETIP SNET).

Сред плановете е и създаването на технологии за „умни“ домове, чрез които да бъде оптимизирано енергийното потребление. Това може да бъде осъществено чрез пълното дигитализиране на разпределителната мрежа, пише още в пътната карта.

Като приоритети в документа са описани и модернизацията на мрежата, гъвкавостта на производството и съхранението на електроенергия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 8
national power
преди 7 години
Поредния соросоиден бълвоч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
national power
преди 7 години
Поредния соросоиден бълвоч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
lyusien
преди 7 години
Само 2.5 милиарда евро за интегриране на всички страни от ЕС в обща енергийна мрежа и неиното управление Това е нищо Самата интеграция и управление ще донесат ползи и икономии за десетки милиарди Трябва да започнат веднага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още