IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank отбеляза нетна загуба от 1,9 млрд. евро за четвъртото тримесечие

Загубата се дължи на високите юридически разходи за стари нейни нарушения

11:41 | 02.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската банка Deutsche Bank отбеляза нетна загуба за 1,9 млрд. евро за четвъртото тримесечие, след като юридическите разходи за стари нейни нарушения са заличили ръста от възстановяването на търговията с облигации, съобщава Ройтерс.

Водещият кредитор на Германия не успя да отговори на по-високите очаквания на анализаторите, които прогнозираха, че банката ще отбележи нетна загуба за четвъртото тримесечие от 1,6 млрд. евро.

Банката увеличи резервите си за правни разходи до 7,6 млрд. евро от 5,9 млрд. евро през предходното тримесечие, тъй като трябваше да задели повече пари за споразумения, например по продажбата на токсични ипотеки и схема за пране на пари в Русия.

Приходите от подразделението за търговия с облигации – най-доходоносното за банката, са се повишили с 11% през тримесечието, след като се е възползвало от засилването на търговията от продукти с фиксиран доход, суровини и валути (FICC) след победата на Доналд Тръмп на изборите за президент в САЩ.

Deutsche Bank обаче изгуби пазарен дял за сметка на банките от Wall Street, някои от които увеличиха приходите си от облигации над 2 пъти. За германската банка резултатът се дължи отчасти на свиването на инвестиционното банкиране, при което се отказа от редица продукти и прекрати отношенията с хиляди свои клиенти.

Макар че през 2013 г. Deutsche Bank бе на трето място в света по търговия с FICC, тя отстъпи до шеста позиция към средата на 2016 г., сочат последните данни на анализаторската компания в индустрията Coalition.

“Оптимистично настроени сме след обещаващ старт на тази година“, каза главният изпълнителен директор Джон Краян в изявление. Почти всички подразделения имат силно начало през януари, заяви банката.

Акциите на Deutsche Bank поевтиняха с 1,9% в търговията преди отварянето на пазара, а германският индекс на сините чипове DAX отбеляза спад от 0,3%.

Обемът на парите, заделени, за да се покрият юридическите сметки за отминали нарушения, се е увеличил с 29% до 7,6 млрд. евро към края на годината спрямо края на септември. Банката е увеличила и резервите за възможни бъдещи правни действия с 38% до 2,2 млрд. евро.

Макар че 2015 и 2016 г. бяха пикови години за правни такси, върху 2017 г. продължава да тежи разрешаването на юридически въпроси“, казват от банката в презентация.

При търговията с акции Deutsche Bank отчита спад на приходите за тримесечието, а приходите от корпоративното и инвестиционното банкиране са се увеличили, въпреки че Deutsche Bank не успя да даде навреме съвети на клиентите си за някои големи сделки.

Общите приходи са нараснали със 7,5% на годишна база до 7,1 млрд. евро през тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 години
чети бе, статията не е за газпром
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Ми ше плащат...окрадоха цяла Европа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още