IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон набира все повече скорост в изборите за президент на Франция

Партията привлича нарастващ брой привърженици из цялата страна

17:33 | 02.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организация

Много от служителите в щаба на Макрон са новаци в политиката, но са приели граждански подход и се срещат с над 3000 комитета седмично, които да им дадат идеи.

"Знаем, че комитетите няма да напишат програмата на партията, но смятаме, че някои мерки могат да се включат", каза 30-годишният инженер Максим Каса, член на политическа партия за първи път, на скорошна среща в кафене в Париж.

По модела на системата на други партии Макрон назначи по един човек във всеки от 100-те френски департамента, който да ръководи комитетите, да събира оплаквания, идеи и средства и да разпространява посланието му.

Лориан Роси, на 32 години, бивша асистентка в парламента на сенатор социалист, а сега служител по комуникациите в транспортна компания, е една от тях. В нейния район О дьо Сен в Западен Париж има 11 000 членове. Много участват редовно в семинари и кампании, каза тя.

Районът е бастион на републиканците и територия на бившия президент Никола Саркози. Там има и 3000 членове на социалистическата партия.

Социологически проучвания разкриват, че умерените са отблъснати от крайно лявата програма на официалния кандидат на социалистите Беноа Амон и от татчъризма и социално консервативните възгледи на Фийон, а Роси казва, че тя се бори и с вълна на избрани на местно ниво служители и от двете партии. "За някои това се превръща в привлекателен знак", каза тя.

Макрон обеща да намали публичните разходи с около 60 милиарда евро - значителен спад, но по-малко от 100-те милиарда, които обеща Фийон. Като министър на икономиката законът му за дерегулациите улесни пазаруването в неделя и създаде конкуренция между пътуването с междуградски автобуси и влакове. Той ясно показа, че иска повече реформи.

Но освен че привлича поддръжници и от двете партии, по-умереният му подход му осигури и голяма подкрепа от икономисти.

"Инвеститорите смятат, че програмата на Фийон е като шокова терапия, но заради нежеланието на Франция за реформи, тя няма да проработи",

Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 44 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Голема пропаганда за Макрон , бе Инвестора...също като за Килъри ! Блумбергови пак ше пият една студена вода , колкото и да биете тъпана !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още