IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска нов тласък за политиката за бежанците

Евросъюзът е отпуснал 1,5 млрд. евро по споразумението за намаляване на бежанския натиск, подписано с Турция

18:28 | 02.03.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) се надява на нов тласък за политиката за бежанците. В Брюксел изготвиха три доклада, свързани с различни действия, препоръчани от европейските власти, за справянето с бежанския натиск в общността. Те бяха публикувани дни преди следващия съвет на лидерите на държавите членки в Европейския съюз (ЕС), насрочен за 9-10 март.

През февруари беше поставен месечен рекорд с около 1 940 премествания на бежанци, но темпът все още остава под одобрената от Брюксел цел, сочат наблюденията на ЕК във връзка с преместването и презаселването на чуждите граждани, търсещи убежище в общността.

Досега са извършени общо 13,5 хил. премествания – 3,9 хил. от Италия и 9,6 хил. от Гърция.

Данните на Комисията показват, че само две държави – Малта и Финландия, скоро ще изпълнят поставените цели за прием на бежанци. Унгария, Австрия и Полша обаче продължават да отказват да участват в програмата.

Бежанците, които подлежат на преместване в рамките на ЕС, в момента са ситуирани в лагерите в Гърция и Италия.
Процедурата по презаселване от своя страна има обещаващ напредък – досега членовете на общността са осигурили безопасен и законен път на 14,4 хил. души.

По отношение на споразумението с Турция за намаляване на броя на мигрантите ЕК отчита намаляване на пристигащите през Средиземно море чужденци с 98%. Продължава и изпълнението на операциите по връщане – почти 1,5 хил. са върнати обратно в Турция по силата на договорките между Брюксел и Анкара.

Броят на пристигащите обаче все още е по-голям от върнатите обратно и това води до допълнителен натиск за гръцките острови.

За Механизма за бежанците в Турция ЕС вече отпусна 1,5 млрд. евро, а 2,2 млрд. евро са договорени за реализирането на различни мерки.

Брюксел отчита още и напредък по постигането на пълната оперативност на новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана. Пет месеца след създаването на службата обаче държавите все още не демонстрират солидарност чрез съвместни инвестиции и ангажименти.

Агенцията подпомага охраната на границите на страните от ЕС с 1,3 хил. гранични служители, които допълват националния капацитет на държавите.

С докладите си ЕК отново призовава страните от общността да подновят усилията си и да демонстрират солидарност в рамките на програмата за миграцията.

"Невъзможно е отговорността да бъде справедливо споделена без солидарност. Тъй като всички наши мерки са взаимосвързани, държавите членки не могат да си подбират по свое усмотрение кои решения да изпълнят, като пренебрегват останалите", коментира комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос при представянето на докладите.

„За да подобрим управлението на миграцията, трябва да продължим да прилагаме нашия цялостен подход — от преместване и презаселване към привеждането в действие на Европейската агенция за гранична и брегова охрана, посредством постоянен ангажимент с Турция", допълни от своя страна зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от пресцентъра на Еврокомисията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
Vaff', EU !!!Колкото по-бързо се рзападнеш, съюз смотан , толкова по-дпбре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още