IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Ангажиментът на ЕЦБ вдъхва успокоение

От друга страна финансовото участие на МВФ в европейския план за Гърция продължава да се сблъсква с "различия"

21:32 | 09.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) приветства решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да продължи агресивното парично стимулиране, което според него допринася за възстановяването на еврозоната, съобщава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

"Гъвкавите позиции на ЕЦБ подобряват условията за кредитиране и подкрепят възстановяването на икономиката и постепенното засилване на инфлацията", посочи пред журналисти говорителят на фонда Джери Райс.

По думите му ангажиментът на ЕЦБ да продължи да използва всички налични инструменти в рамките на мандата си за осигуряване на устойчива корекция по пътя на инфлацията вдъхва успокоение и съответства на нейната цел за постигане на стабилност на цените в средносрочен план.

От друга страна финансовото участие на МВФ в европейския план за Гърция продължава да се сблъсква с "различия", изтъкна говорителят на институцията, цитиран от Франс прес.

По думите му, "има напредък във важни области и ние приветстваме това, но продължава да има разногласия във важни сфери".

Притискан от всички страни, МВФ обвързва финансовото си участие в плана за помощ за Гърция от 86 милиарда евро, одобрен през 2015 година, с нови икономически реформи в Атина и ангажимента на ЕС да облекчи гръцкия дълг, на което Германия твърдо се противопоставя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още