IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Рисковете за икономиката на еврозоната са по-слабо изразени

Президентът на ЕЦБ отбеляза, че съвсем съзнателно е пропуснал фразата, че банката ще „използва всички инструменти в мандата си, ако е необходимо“

17:19 | 09.03.17 г.
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги защити необходимостта от запазване на програмата за икономически стимули. По думите му ключовите импулси за инфлацията остават слаби, но Драги все пак призна, че цикличното възстановяване в еврозоната може би набира сила.

„Рисковете около икономическите перспективи в еврозоната са станали по-слабо изразени, но остават налице и са свързани предимно с глобални фактори“, каза президентът на ЕЦБ по време на пресконференцията след заседанието на банката. Очаквано, регулаторът остави паричната си политика без промяна.

„Управителният съвет ще продължава да игнорира промените в инфлацията, ако се прецени, че те нямат въздействие върху средносрочните перспективи за ценовата стабилност“, каза Драги, цитиран от Bloomberg. 

ЕЦБ поднови макроикономическите си прогнози и очаква инфлацията тази година да достигне средно 1,7%, а не 1,3%, каквито бяха предишните оценки. През следващите две години банката смята, че ръстът на потребителските цени ще се задържи на сходно ниво – 1,6% през 2018 и 1,7% през 2019 г.

Драги за пореден път заяви, че ЕЦБ е готова да понижи лихвите, ако е необходимо. Все пак той посочи, че в управителния съвет е имало лека дискусия, дали да не се премахне това обещание. Президентът на банката отбеляза, че съвсем съзнателно е пропуснал фразата, често използвана при предишни изявления, че именно – че ЕЦБ ще „използва всички инструменти в мандата си, ако е необходимо“.

„Това беше премахнато, за да се сигнализира, че вече го няма това усещане за спешно предприемане на допълнителни действия. Тази неотложност заради дефлационните рискове вече я няма“, каза Драги и допълни, че „нашата парична политика беше успешна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още