IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горите в борбата с климатичните промени

През 2014 г. горите в Европа са уловили 433 млн. тона емисии въглероден диоксид

08:12 | 21.03.17 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Горите заемат площ от около 43% от територията на Европа, пише европейската статистическа служба Евростат по повод днешния 21 март, определен като Международния ден на горите. Те не само защитават биоразнообразието и са източник на енергия, но и са и едно от важните звена, с които Старият континент разполага в борбата с климатичните промени, припомня статистиката.

Според публикуваните данни през 2014 година горите са уловили 433 млн. тона въглероден диоксид. Това представлява около 10% от общите емисии въглероден диоксид (СО2) от страните в ЕС (4,42 млрд. тона). През 1990 година горите в Европа са абсорбирали 7% от общите емисии, или 390 млн. тона.

Евростат посочва, че горите са абсорбирали около 82% от емисиите въглероден диоксид и еквивалентите му в Швеция. На следващо място се нарежда Литва с около 50,4% от емисиите.

Данните за България сочат, че горите са успели да филтрират почти 20% от емисиите СО2. Общо емисиите въглероден диоксид и еквиваленти от страната ни са 57,7 млн. тона през 2014 година.

Най-големият замърсител в Европа е Германия – 924 млн. тона СО2 или еквиваленти, а горите са в състояние да абсорбират под 10% от тях. Минимално количество емисии (под 5%) се абсорбират от горите във Великобритания, а страната емитира 556 млн. тона СО2 през 2014 година.

Статистическата агенция на ЕС отбелязва, че възможностите, които носят горските масиви в борбата с опазването на околната среда още не са включени в целите на Европейската комисия за нивата на замърсяването.

През юли 2016 година обаче Брюксел представи план, в който да бъдат включени всички възможности в борбата с опазването на климата, включително горските масиви. Целта на готвените правила е земите в общността да бъдат използвани по начин, който да помага за опазването на околната среда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
tnm
преди 7 години
Като се знаят приблизителните количества отделен в атмосферата въглероден диоксид, площта на иглолистните и широколистни гори и нетната секвестрация на въглерод на ха, се получава ориентировъчния процент на филтрираните емисии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 7 години
добре де, как изчислихте че почти 20% са филтрирани ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Добре щеше да бъде ''еколозите'' да засадят по някое дърво, но дърветата им пречат да си паркират екологичните автомобили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още