IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над три четвърти от новите енергийни мощности в ЕС са "зелени"

ВЕИ помага за намаляването на въглеродните емисии на ЕС, показва доклад на Европейската агенция за околната среда

16:17 | 03.04.17 г.
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Общо 77% от новите енергийни мощности, въведени в експлоатация през 2015 г., използват възобновями енергийни източници, показва доклад на Европейската агенция за околната среда. Данните са от доклад за развитието на ВЕИ-сектора, публикуван на сайта на агенцията.

Възобновяемите енергийни източници помагат за намаляването на въглеродните емисии на ЕС, записано е още в документа. Данните показват, че държавите в общността ще постигнат поставените цели за намаляване на емисиите през 2020 г.

От 2005 г. насам ЕС непрекъснато намалява употребата на изкопаеми въглеводороди благодарение на зелената енергия. През 2015 г. емисиите въглероден диоксид също се свиват – с около 10%. Около три четвърти от това намаление е благодарение на използването на ВЕИ за производство на електроенергия.

Въглищата все още са основна суровина за производство на ток в ЕС – отговорят за около половината от произведената електроенергия. На второ място е природният газ (28%).

Данните обаче показват, че през 2014 г. и 2015 г. тенденцията е за намаляване на въглищата като суровина за енергетиката и намаляване на емисиите, постепенно изместени от ВЕИ. Това е особено видимо в Германия, Италия и Великобритания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още