IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ракетните удари срещу Сирия настроиха европейските популисти срещу Тръмп

От Найджъл Фараж до Марин льо Пен - редица популисти изразиха опасенията си за действията на САЩ

16:29 | 07.04.17 г. 20
<p>
	Найджъл Фараж. Снимка: Архив Ройтерс</p>

Найджъл Фараж. Снимка: Архив Ройтерс

Не можете да намерите по-голям фен на Доналд Тръмп в Европа от Найджъл Фараж, върлия привърженик на Brexit и бивш лидер на британската Партия на независимостта (UKIP), коментира Bloomberg.

Но решението на американския президент да осъществи ракетни удари срещу Сирия накара Фараж, а и други крайнодесни популисти, да се обърнат срещу Тръмп, чиято визия само довчера те твърдяха, че съответства на собствената им.

Фараж, който според туит на Тръмп би бил велик британски посланик във Вашингтон, изпрати послания към своите 750 хил. последователи в Twitter, изразявайки опасения за действията на САЩ: „Много избиратели на Тръмп ще се разтревожат за тази военна намеса. Къде е краят ѝ?“.

Наследникът му като лидер на UKIP Пол Нутал бе по-безцеремонен: „Американските бомбардировки над Сирия снощи са прибързани, необмислени, неразумни и няма да постигнат нищо. Надявам се на нещо по-добро“.

В Италия лидерът на Северната лига, който пътува до САЩ миналата година, за да води кампания от името на Тръмп, изказа възмущението си.

„Ужасна идея, голяма грешка и дар за ИДИЛ“, писа в Twitter Матео Салвини. „На нищо ли не ни научиха катастрофите в Ирак, Афганистан и Либия?“.

Действията на САЩ се превръщат в дилема за популистките движения в Европа, които се надяваха да се възползват от успеха на Тръмп и Brexit в трудна година на избори. Макар че осъждането на ракетните удари разграничава партии като Национален фронт на Марин льо Пен от партии от статуквото, то рискува да ги противопостави на общественото мнение, след като сирийският режим използва химически оръжия.

Льо Пен се изказа топло за противоречивата забрана за пътувания до САЩ от страни с предимно мюсюлманско население. Тя обаче възрази срещу действията на САЩ, които в момента се държат като „полицая на света“.

„Малко съм изненадана, защото на няколко пъти той сигнализира, че не иска да превръща САЩ в полицая на света и въпреки това той прави точно това“, каза тя за телевизия France 2. „Твърде много ли е да поискаме да се изчакат резултатите от международното разследване, преди да се наложат такива удари? Това, което искам, е да се избегне същия сценарий като онези, които видяхме в Ирак, в Либия, довели до хаос“.

Льо Пен, която посети Trump Towers в Ню Йорк през януари, но не се срещна с Тръмп, напоследък се опитва да изгради по-топли отношения с Русия и наскоро посети президента Владимир Путин в Москва.

Американската атака може да доведе до потенциален сблъсък на Тръмп с Путин, който е съюзник на сирийския режим на Башар Асад. А Льо Пен ясно показва на чия страна е. Припомнянето на нахлуването на САЩ в Ирак повтаря част от изказването на руския външен министър Сергей Лавров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 16 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
начи всички ни праят на маймуни тука да скачаме с тоя целия театър къдет пак не е без жертви. Ее еббах им майката отвратителна за шоуто те изтрепаха хората там ..... а всъщност подготвят новия световен ред е гледам у неква шведска фирма чипирали вече 150 човека с намерението да чипират всичките си 2000 служители ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
SSIW
преди 7 години
Те тук хората си го казват, че се плете някаква постановка ... при това го казват, едва ли не, преди да стане "инцидента" с хим. арсенала ;) Това естествено, не значи, че освен запланираната конспирация, на втори план (зад кулисите) самите конспиратори не правят опити, да си извиват един друг ръцете : https://***.youtube.com/watch?v=qh81PZJdBys
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 5
многодобре
преди 7 години
...до целта,летището,са стигнали само 23 ракети от изстреляните. Останалите са паднали далеч от целта. Поради тази причина има и цивилни жертви от които четери деца!!!!!! Чудя се,ще излезнат ли Меркел и Оланд сега ,за да критикуват варварското убийство на невинни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 3
Jorkata
преди 7 години
Сипали 60 томахавки за 100 милиона долара, направили 3 кратерчета и счупили 6 стари самолета, един полуразпаднал се хеликоптер, един джип, един трактор (дето теглил скрапа) и някаква радиостанция... всичко това за 3-4 милиона долара... *** и наказателната акция - само не знам кой са наказали така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
И на мен много ми намирисва тая работа.САЩ, Китай и Русия мъдрят нещо само за тях си а на останалите ни е отредена ролята на овце за преразпределение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
май май има нещо нередно в тея удари, зяпах "пораженията" в Сирийското летище ли база ли кво е там. Извода е или тея са хвърляли някакви пиратки щото на тва летище почти нищо му нема или не са изтреляли нема и половината бомби, също и тоз Асад успял да спаси забележи повечето летящи кочини с изпреварващ маньовър от бомбите на Сашш. Начи или Сашш са иддиоти дет хвърлят пиратки и нищо не могат да оцелят, а тва не ми се верва или има неква голема пунта и пластика и праат хората на маймуни, за да отвличат вниманието за нещо друго .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
Jorkata
преди 7 години
Импе - дори и ти трябва да признаеш, че в момента Тръмп е ааааааадски далече от това, което обещаваше и за което уж се бореше. Което хич не вещае добро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още