IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция закрива най-старата си електроцентрала

Това беше предизборно обещание на Франсоа Оланд през 2012 г. в рамките на ангажимента му да намали зависимостта на Франция от ядрената енергетика

19:00 | 09.04.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-старата атомна електроцентрала във Франция - АЕЦ "Фесенем" - ще бъде спряна до април 2020 г., след като бъде пуснат в експлоатация реакторът от трето поколение във Фламанвил, гласи публикуваният днес правителствен указ, цитиран от Ройтерс и AFP.

Затварянето на централата "Фесенем" в североизточната част на страната беше предизборно обещание от кампанията на президента Франсоа Оланд през 2012 г. в рамките на ангажимента му да намали зависимостта на Франция от ядрената енергетика и да развие възобновяемите енергийни източници.

Работниците и ръководството на оператора на централата, енергийната компания EDF, както и някои опозиционни партии и кандидат-президенти се противопоставиха на тези усилия.

За голямо разочарование на Германия EDF успя да издейства в четвъртък ново отлагане на закриването на 40-годишното предприятие, изградено върху сеизмичен разлом в Източна Франция, близо до френско-германската и френско-швейцарската граница.

След публикуването на днешния указ синдикатите в EDF изразиха безпокойство за 2-те хиляди преки и непреки работни места, свързани с централата в областта Елзас.

Еколозите във Франция от години се борят за закриването на "Фесенем", която работи от 1977 г.

Ядрената енергетика е най-големият източник за производство на електроенергия във Франция с дял от около 75 на сто. Според закон, гласуван през 2015 г., този дял трябва да бъде сведен до 50 на сто до 2025 г.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Трудно. Налага им се да печелят по 3 млрд. от износ, горките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"Ядрената енергетика е най-големият източник за производство на електроенергия във Франция с дял от около 75 на сто."И как ли се оправят , след като за да бъдело всичко по мед и масло , не трябвало да надвишава 25 %...според форумните светила Дата и Многознайкото ...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Тия французи нямат ли евтин вятър или просто са глупави, че ще хвърлят еврата си на вятъра ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Най-старата ще я затворят, като пуснат най-новата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Така е Чиче ...за какво ше те приемат у ЕС , да им купуваш стоките , или да им правиш конкуренция , па и дъмпинг ...да ги *** у мискините ! Куневица пет пъти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
4i40
преди 7 години
Начии...Тука заприлича на Блиц в заглавията...Обещал през 2012 да закрие най-старата си АЕЦ ( близо 50 годишна бабка ), през 2020 г, щот се правил на зелен еколог....Супер новина !Нас ни натиснаха и ние като блудници, хич и не се дърпахме, направо се съгласихме и то кът на промоция на околовръстното.....4 пъти ни таковаха с един масраф....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още