IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се съгласи да продава държавни въглищни електроцентрали

Атина взе решението броени дни, след като ЕК реши да ограничи емисиите вредни вещества от големите горивни инсталации в Европа

20:49 | 02.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция се е съгласила да продаде част от държавните въглищни електроцентрали и мини, с което да намали господстващото положение на PPC на енергийния пазар в страната. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на съобщение на гръцкото енергийно министерство.

До края на годината правителството ще проведе пазарни тестове за интереса към централите и ще премине към продажбата им през юни 2018 година.

Продажбата на активи на държавната енергийна компания е част от исканията на кредиторите на страната. По-рано днес стана ясно, че Атина и институциите, отпуснали й заеми, са постигнали споразумението по втория преглед на спасителната програма.

С продажбата на въглищните централи PPC ще трябва да нали дела си на пазара с 40%. В момента компанията държи около 90% от енергийния пазар в Гърция. През 2015 година правителството на СИРИЗА пое ангажимента да намали този дял до 50% през 2019 година.

Държавата има дял от 51% от PPC, напомня още Ройтерс. Заради икономическата криза, в която изпадна Гърция от 2010 година насам, компанията има към 2,2 млрд. евро несъбрани задължения от клиенти.

Атина прие решението за продажба на въглищните централи след ключово заседание на европейските институции на 28 април. То засяга големите горивни инсталации и вредните емисии от тях.

В края на миналата седмица в Брюксел бяха одобрени нови ограничения за емисиите въглероден диоксид, азотни окиси и живак. Срещу тях гласуваха седем държави, сред които и България, но в крайна сметка болшинството членове на ЕС подкрепиха по-строги правила.

За българските централи това означава големи инвестиции за покриване на новите ограничения, защото те са пригодени за работа с въглища от местен добив (Мини "Марица изток"), а те са нискокалорични и с високо пепелно съдържание. България се бори за дерогация за централите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още