IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите ограничения в Гърция остават до края на 2018 г.?

В пътна карта на финансовото министерство няма конкретни дати за премахване на ограниченията, а само условия за изпълнение

14:34 | 10.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцките банки могат да прекарат поне три години и половина с ограничения над дейността, твърди гръцкото издание "Катимерини", позовавайки се на свои източници. Според тях капиталовият контрол може да бъде премахнат най-рано в края на 2018 година.

Капиталовият контрол в южната ни съседка беше въведен през лятото на 2015 година, когато гърците масово теглеха своите спестявания, изплашени от несигурността при преговорите между правителството и кредиторите. След това премиерът Алексис Ципрас подписа трето спасително споразумение, но ограниченията като цяло останаха, макар и някои от тях да бяха смекчени.

Всъщност Министерството на финансите е изработило пътна карта за премахване на капиталовия контрол, но в нея няма конкретни дати, посочва още "Катимерини". В документа има само условията, при които ще бъде възможно премахването на лимитите пред дейността на банките.

Те са няколко - връщането на депозитите, намаляване на лошите кредити, включването на Гърция в стимулиращата програма на ЕЦБ и споразумение с кредиторите за дълга.

В банковите среди посочват, че е реалистично тези изисквания да бъдат изпълнени към края на 2018 година и тогава да се премине към премахване на банковите ограничения. В края на 2016 година банките съобщиха обнадеждаващи данни за ръст на депозитите, но надеждите за трайна тенденция се стопиха след продължилите месеци преговори по втория преглед на изпълнението на спасителната програма за страната.

В момента гърците имат право да теглят до 840 евро на всеки 14 дни от своите банкови депозити. По време на дискусия на Гръцката банкова асоциация по-рано днес е било обсъдено облекчаване на това условие и да бъде позволено тегленето на до 2 000 евро на месец от банковите сметки.

Според "Катимерини" обаче намаляването на банковите депозити в първото тримесечие ще направи трудно прокарването на това искане. В периода януари - март гърците изтеглиха към 4 млрд. евро от банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още