IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците са изтеглили 4 млрд. евро от банките от началото на годината

Ако изтичането на средства продължи, банковият сектор ще има нужда от увеличение на ликвидната подкрепа от централната банка

15:49 | 18.03.17 г. 6
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърците са изтеглили около 4 млрд. евро от своите сметки в банките от началото на 2017 година, пише гръцкото издание "Катимерини". Данните показват, че в края на 2016 година сумата по депозитите на домакинствата, бизнеса и държавния сектор е в размер на 132 млрд. евро.

Към средата на март тя вече е 128 млрд. евро.

Новата вълна на теглене от банките се свързва най-вече с липсата на споразумение по втория преглед на спасителната програма за страната, допълва изданието. Гръцки медии съобщават, че Атина и кредиторите все още не успяват да изгладят своите спорове в три ключови области - социалната сфера, пазара на труда и енергетиката.

Опасенията, че патовата ситуация в преговорите отново ще доведе гръцката икономика до колапс, карат хората да теглят парите си от банките. Това става в момент, когато гърците лека-полека връщаха доверието си в банковата система.

Банкови анализатори коментират, че сега почти всички средства, които бяха върнати в банките през 2016 година, отново се изтеглят. Банковият сектор в Гърция все още е под строг контрол и гърците имат право на ограничен достъп до депозитите си. Това обаче не се отнася до "новопривлечени средства", тоест внесени в системата след банковата ваканция от 2015 година. Така че гърците лесно могат да ги изтеглят отново.

Ако изтичането на средства продължи, банките в Гърция ще имат нужда от увеличение на ликвидната подкрепа, която оказва централната банка за сектора, допълват още анализатори.

Размерът на депозитите в гръцките банки започна да расте през май 2016 година. До края на миналата година сумите растяха ритмично. През миналата година домакинствата и бизнеса внесоха 4,2 млрд. евро в банките, а държавният сектор - 1,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
В Европа средното покритие по спомен беше около 4-5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
dani de vito
преди 7 години
Те ако са с покритие от по малко 10 процента на депозитите ,едно теглене на още 4 млрд ще им изтупа целия банков сектор от край до край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 7 години
Тези евра не са на гръцките банки, а на ЕЦБ, която постоянно налива ликвидност в гръцките банки. Те за това си мечтаят и нашите банкери :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
Тия са като брашнян чувал, колкото и да мрънкат, тупаш ги и все Евра падат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
И правилно ! Под дюшека ! *** the system !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
евреи vs елини епизод "fight for the cash"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още