IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците искат по-ниски данъци, макар и без социални придобивки

Над 62% от гражданите в южната ни съседка признават, че кризата е в резултат от собствените им грешки

18:14 | 08.03.17 г.
<p>
	Годините на криза направиха гърците по-големи евроскептици. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Годините на криза направиха гърците по-големи евроскептици. Снимка: Архив Ройтерс

В последните две години нагласите в гръцкото общество по отношение на данъците се променят съществено, показва годишното проучване на мозъчния тръст Dianeosis, цитирано от в. „Катимерини“.

През април 2015 година например 49,7% от гърците са били на мнение, че данъците трябва да бъдат по-високи, което да подсигури и повече социални услуги за всички. През декември 2016 година същото мнение споделят вече 31,9% от участвалите в проучването.

Мнението в южната ни съседка е, че данъците трябва да намаляват, макар и това да означава по-малко социални придобивки. Това заявяват 39,2% от анкетираните през април 2015 година. А две години по-късно за същото настояват 54,5% от тях.

Промяна има и в политическите настроения – през април 2015 година в Гърция 52,5% вярват, че „левите“ са добри за развитието на страната. В края на декември 2016 година това мнение споделят едва 37,4%. 33,3% вече смятат, че капитализмът е правилният за страната модел, спрямо 23,9% две години по-рано.

Проучването показва още, че 59,6% от гърците смятат, че Гърция трябва да остане в еврозоната, спрямо 33,1%, които искат връщането на драхмата. Вижда се и че гърците проявяват известен прагматизъм – за 62,1% собствените грешки на страната са в основата на кризата, а едва 9,7% обвиняват външни фактори, допълва „Катимерини“.

Външните инвестиции се приветстват в страната – за 92,1% те са положителни, защото водят до създаването на работни места, а за 88,8% от участвалите в допитването – до въвеждането на нови технологии.

Расте обаче евроскептицизмът – през април 2015 година 68% от гърците виждат позитиви от членството си в ЕС. В края на 2016 година същото заявяват 53,5% от участвалите в анкетата.

Организацията проверява и обществените нагласи относно бежанската вълна. 88,3% смятат, че броят на мигрантите в страната се увеличава прекомерно в последното десетилетие. 11,2% обаче не са съгласни с това мнение. Растящият брой мигранти се свързва с увеличаването на престъпността (за 64,4%), докато за 34,7% няма такава връзка. 58% обвързват липсата на работни места с мигрантите, а за 41,7% няма такава връзка.

Малък брой гърци – 34,4%, посочват, че има положителни икономически ефекти от присъствието на бежанците в Гърция. 33,7% са на мнение,че те допринасят за развитието на културата в страната.

За 25,4% мигрантите ще помогнат за решаване на демографския проблем на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още