IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите и Гърция още не са изгладили различията си

Дни преди крайния срок Атина запазва позициите си в защита на трудовия пазар, социалната сфера и енергетиката

10:47 | 18.03.17 г.
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дни преди срещата на Еврогрупата, насрочена за 20 март, Гърция и кредиторите все още имат спорове в няколко важни области. Това съобщи Ana Mpa, позовавайки се на свои източници в кабинета.

В петък Атина е имала "маратон" от телеконференции с представители на кредитиращите институции. В резултат са изгладени споровете по отношение на новия приватизационен фонд, приватизацията на активи и извънсъдебните споразумения.

Остават обаче неяснотите около трудовия пазар, социалната защита и енергетика. Решението в тези три сектора ще трябва да бъде политическо, смятат източниците на агенцията. Правителството е категорично, че не може да се съгласи на предложенията на кредиторите за реформи в трудовата и всоциалната сфера.

По отношение на енергетиката кредиторите настояват за продажбата на активи на държавната енергийна компания PPC като част от плановете за отваряне на пазара. Това трудно може да бъде постигнато, смятат в правителството.

Очакванията в края на 2016 година Гърция бързо да затвори преговорите по втория преглед на спасителната програма предвид очакваните трудни избори в Европа. Желанието на страната беше и да успее да влезе в програмата на ЕЦБ през март.

Кредиторите и Атина обаче не успяват да излязат от патовата ситуация и преговорите се проточиха с месеци, което връща и опасенията за развитието на гръцката икономика през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още