IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите от Г-7 отново се опитаха да привлекат САЩ към свободната търговия

По време на срещата беше подписан документ за стимулиране на глобалната търговия

15:12 | 13.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовите министри на държавите от Г-7 подписаха документ, в който дават обещанието си да работят за нарастваща глобална търговия. Споразумението идва в момент, когато администрацията на Доналд Тръмп продължава да нарушава установения икономически ред на световната сцена, съобщи Bloomberg.

Страните от Г-7, които се срещнаха в Бари в южната част на Италия, заявиха в изявление, че „работят за укрепване на приноса на търговията към техните икономики“, реторика, която напомня на тази от срещата на Г-20 през март, която не отговаряше на обещанието да се избегне протекционизмът.

Въпреки че търговията не беше включена като тема в дневния ред на срещата, тя присъстваше широко по време на разговорите, в хода на които американският министър на финансите Стивън Мнучин беше подложен на натиск да се заеме с въпроса.

Министрите също така се съгласиха, че въпреки че глобалният растеж набира скорост, той остава умерен, като съществуват рискове, които го накланят надолу. Паричната политика трябва да продължи да подкрепя икономиката, заявиха те, като отбелязаха, че светът е изправен пред продължителен период на скромен растеж и нарастващо неравенство.

Групата отново потвърди ангажимента си да избегне валутни девалвации.

Първото участие на американския финансов министър на срещата на Г-7 беше засенчено от политическата буря във Вашингтон, свързана с уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми. Въпреки това от погледите не убегнаха опитите на френските и германските му колеги да го привлекат към предишния консенсус за свободна търговия.

Срещата в Бари се провежда след две срещи на най-силноразвитите 20 държави в света, по време на които финансовите министри не успяха да успокоят растящите страхове за свободната търговия. 

По време на миналата среща в Баден Баден партньорите на САЩ се опитаха да убедят финансовия министър Стивън Мнучин да се придържа към дългогодишната политика на организацията да се бори с търговския протекционизъм. От своя страна той заяви категорично, че САЩ не търсят търговски войни с никого, но някои търговски отношения трябва да бъдат преразгледани, за да бъдат защитени правата на работниците в САЩ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още