IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Льо Авър Едуар Филип става премиер на Франция

Той не е член на новата партия на президента La République En Marche

16:07 | 15.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Франция Еманюел Макрон номинира кмета на Льо Авър Едуар Филип за нов премиер на страната, предава Bloomberg News.

Филип не е член на новата партия на президента La République En Marche, но е част от център-левите републиканци. Името му вече бе спрягано като вероятен кандидат да оглави френския кабинет.

Какви са правомощията на френския премиер?

Той председателства правителството, но не се смята за по-висш от другите министри, изпълнява политическата програма на президента, координира министерските инициативи, за да се увери, че те не противоречат на дневния ред на президента, не може да налага волята си над други министри, но може да поиска от президента да ги уволни, а в изключителни случаи може да замени президента при председателството на правителствените срещи.

Изборът на Филип се разглежда като опит да се привлекат ключови фигури както от дясната, така и от лявата страна на френския политически спектър, коментира BBC.

Номинацията е част от натоварения първи ден на президента. По-късно днес той ще пътува за Германия, за да се срещне с канцлера Ангела Меркел.

Назначаването на нов министър-председател, първото голямо решение на Макрон, се случва след часове на фалшиви спекулации във Франция.

Едуар Филипе, чието име вече бе спрягано за позицията и е кмет на северния пристанищен град Льо Авър, по-рано бе близък до Ален Жупе, който бе на второ място в надпреварата за номинация за републиканския президент през ноември 2016 г.

Макрон е изправен пред важни парламентарни избори през следващия месец и може да се нуждае от подкрепата на центъра, за да прокара своите планирани икономически реформи.

Макрон, 39-годишен бивш инвестиционен банкер и министър на икономиката, пое президентския пост в неделя на церемония в Елисейския дворец. 

46-годишният Филип е член на Републиканската партия и по-рано е подкрепял именно Жупе в кампанията.

Избирайки Филип, Макрон, бивш министър в правителството на социалиста Франсоа Оланд, се стреми да разшири своята привлекателност преди парламентарните избори през юни.

Макрон се нуждае от мнозинство или поне достатъчно места в парламента, за да управлява или да формира коалиция. Без това той би могъл да се превърне във фигурант от началото на управлението си, неспособен да приведе в действие обещанията си от кампанията за икономическа модернизация.

След като вече раздели Социалистическата партия със своята президентска кандидатура, актът на Макрон за привличане на една от водещите млади „надежди“ на центристкото крило на републиканците сега заплашва да разбие и тази партия, коментира Bloomberg.

От 2010 г. насам Филип e кмет на Льо Aвър, второто по големина пристанище на Франция след Марсилия, което бе дългогодишна комунистическа крепост, преди да се отклони към дясноцентристката партия, докато икономиката му се разнообразява. Подобно на Макрон, Филип е завършил френския елитен университет по администрация ENA. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още