IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа телекомуникациионна компания се листна на Букурещката фондова борса

DIGI Communications осъществи най-голямото първично публично предлагане (IPO) на частна компания на румънския капиталов пазар

16:28 | 16.05.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на телекомуникационна компания DIGI Communications, един от главните доставчици на телекомуникационни услуги в Румъния и Унгария, започнаха да се търгуват на Букурещката фондова борса, съобщи пресцентърът на борсата (Bucharest Stock Exchange, BVB).

Компанията осъществи най-голямото първично публично предлагане (IPO) на частна компания на румънския капиталов пазар, както и първото листване на дружество от телекомуникационния сектор, пише Ройтерс.

Книжата на компанията стъпиха на борсата на цена от 40 румънски леи на акция. Стойността на IPO-то възлиза на 869,8 млн. леи (207,9 млн. долара). Първата сделка беше сключена на цена от 41,7 леи.

„Първият емитент от телекомуникационния сектор вече е регистриран на Букурещката фондова борса след успешна пазарна операция. Фактът, че сме свидетели на компании от по-разнообразни и динамични икономически области, които се търгуват на фондовата борса, показва степента на диверсификация и модернизация, до която румънският капиталов пазар е стигнал. С ръст над 16% само за четирите месеца от началото на годината румънският пазар е един от най-бързо покачващите се в Европа“, коменира Лудвик Соболевски, изпълнителен директор на Букурещката фондова борса.

През април румънският водещ индекс BET отчете 2% ръст спрямо март, като от началото на годината повишението му е с малко над 16%, което го нарежда на трето място по ръст в Централна и Източна Европа от януари насам, показват изчисленията на Investor.bg.

Преди него са основните индекси на Турция (+ 21,14%) и Полша (+19,11%). Българският SOFIX е с две места по-надолу с повишение от малко над 12% от началото на годината, като изостава с едно място от Казахстан с покачване от 13,9%.

Движение на индексите в Централна и Източна Европа през април

Таблица: Изчисления на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
пасъм
преди 6 години
Булсат защо чакат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още