IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PwC: Гърция се нуждае от 270 млрд. евро инвестиции за бърз растеж до 2022 г.

Исторически Атина има проблем с привличането на чужди инвестиции и трябва да разчита основно на местни капитали, смятат анализаторите

08:28 | 05.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция се нуждае от 270 млрд. евро инвестиции в периода 2017 – 2022 година, за да може да си гарантира бърз икономически растеж. Това пише в анализ консултантската компания PwC. Прогнозите са, че страната ще започне да излиза от рецесията, но ръстът на икономиката ще бъде по-скоро „анемичен“, а не ускорен.

Причината е, че сегашните потоци за финансиране на дейности са далеч от необходимата сума. Компаниите в страната изпитват затруднения да си набавят финансови средства, заради замразеното кредитиране, намаляващите спестявания и големия брой необслужени кредити, посочва още анализът.

Данните показват непрекъснат спад на инвестициите в Гърция от 2009 година насам. Исторически страната систематично не успява да привлече значителни чужди инвестиции и зависи от местните капитали. Това обаче има негативен ефект върху конкуренцията и икономическия растеж.

За да може на излезе от тази кризисна ситуация, Атина трябва да върне доверието в институциите и да работи активно за по-доброто управление на необслужваните кредити. PwC съветва още да бъде изградена нова архитектура на финансовия сектор, както и мобилизация на институциите.

Гърция трябва да преструктурира и имотния пазар в страната, посочват още анализаторите. 

Атина се бори за споразумение по направените реформи, записани в третата спасителна програма. На последното заседание на Еврогрупата страната не успя да получи подкрепата на кредиторите, които се скараха за мерките за облекчение на дълга на страната. 

Страната очаква развитие на казуса по време на следващото заседание на финансовите министри от еврозоната, което ше се проведе на 15 юни. Или политическа сделка, която да постигне премиерът Алексис Ципрас на срещата на Европейския съвет, насрочена за 22 юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още