IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Европа може да стане военна сила

Комисията възнамерява да отпуска по 1 млрд. евро годишно за възлагане на обществени поръчки

11:58 | 07.06.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До 2025 г. Европейският съюз трябва да има ефективна и ефикасна политика за сигурност и отбрана. Подобни съображения Европейската комисия ще публикува по-късно в сряда в документа за обсъждане на тема "Европейската отбрана", пише германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Изготвеният от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер документ съдържа три варианта. В допълнение към мотото „Да действаме, както досега" във втори сценарий той представя за обсъждане ЕС като „военна сила" - в допълнение, но не и в конкуренция на НАТО. Най-амбициозният вариант включва възможността за провеждане на независими военни операции и изграждането на съвместни военни части и широко сътрудничество в осигуряването и развитието на отбранителното оборудване. 

Освен тези опции, които ще са основата на обсъжданията на предстоящата на 22 и 23 юни Среща на върха, комисията ще представи и нов законопроект за европейски отбранителен фонд. Още тази година комисията ще предостави 25 млн. евро за военни изследователски проекти. Тази сума се очаква да нарасне до 500 милиона евро до 2020 г.

В средносрочен план ЕК също така възнамерява да отпуска по 1 млрд. евро годишно за възлагане на обществени поръчки и развитие на отбранително оборудване. Това би могло да позволи да се правят годишни инвестиции в размер на 5 млрд. евро в общо сътрудничество със страните от ЕС.

ЕК предупреждава инициативата да не се оценява едностранно като отговор на неотдавнашните трансатлантически спорове. Натискът за по-тясно сътрудничество в отбранителна политика е съществувал и преди това и се е засилил след вота за Brexit през миналата година. Брюксел залага на това, че Германия и Франция съвместно ще изяснят своите идеи за отбранителен съюз преди Срещата на върха на ЕС.

Комисията счита, че всяка година възникват допълнителни разходи за около 30 млрд. евро заради дублиране и липса на координация в Европа. Така например в ЕС има 178 оръжейни системи, докато в САЩ те са само 18. Докато в САЩ има само един модел основен боен танк, в ЕС те са 17.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 5
ivanrog
преди 6 години
В последните години се наблюдава нещо много тревожно - всеки се кани да става военна сила, всеки увеличава въоръжението. За мен в 21 век, това е безумие. Нима се връщаме към началото на 20 век само дето сега на доста по-широк фронт?! Да, трябва координация, да, трябва да се развиват нови отбранителни технологии, но трябва и реална борба за намаляване на въоражаването в света и това трябва да е основната цел на Европа, а не създаването на още напрежение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
0pk
преди 6 години
Еми те бяха заети хората да хармонизират стандартите за кривина на краставиците и не остана време танковете да хармонизират :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
lyusien
преди 6 години
Не Може ЕС трябва да СТАНЕ голяма военна сила И колкото по бързо го направи толкова по добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още