IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия също забрани фракинга

Фракингът трябва да се разглежда като сериозна опасност за общественото здраве и околната среда, посочва се в закона

15:40 | 30.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парламентът на Ирландия прие закон, с който забранява фракинга в страната, съобщава The Irish Times.

Законът трябва да бъде подписан и от президента Майкъл Хигинс, за да влезе в сила. Според администрацията му това ще се случи „в следващите дни“. 

С текстовете се забранява сондирането чрез хидравлично разбиване в шистови скали, пясъци и въглищни пластове

С това Смарагдовият остров се присъединява към няколко други държави от Европейския съюз (ЕС), сред които Франция, Германия и България, които също забраняват фракинга, съобщава изданието.

Депутатът Тони Маклафлин коментира, че „Ирландия е направила нещо историческо“. Той определи приемането на закона като „един от най-гордите моменти в моята политическа кариера".

Той подчертава, че законът ще означава, че общностите в Западна и Северозападна Ирландия ще бъдат защитени от негативните ефекти на хидравличното разбиване и в тях няма да има отрицателни последици, каквито се виждат в много от градовете в САЩ.

Ако в Ирландия и Северна Ирландия се допусне хидравлично разбиване, това би създало значителни заплахи за въздуха, водата и здравето и безопасността на хората, коментират в ирландския парламент.

Фракингът трябва да се разглежда като сериозна опасност за общественото здраве и околната среда в Ирландия, записано е в закона.

Екологичната група "Приятели на Земята" в Ирландия сега се надява, че забраната ще бъде възприета и в Северна Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още