IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия има сериозни амбиции за развитие на технологии в петролната сфера

"Турски поток" беше споменат като ключов проект за Европа в церемонията по откриване на Световния петролен конгрес в Истанбул

11:01 | 10.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия ще покаже свои нови технологии в петролния сектор по време на Световния петролен конгрес в Истанбул, пише ТАСС. Страната има амбициозни цели в тази насока.

Зам.-министърът на енергетиката Кирил Молодцов коментира пред агенцията, че от 2020 г. Русия планира да изнася петролни технологии, а пет години по-късно доставките им да бъдат съизмерими с тези в отбранителната индустрия и ядрената енергетика.

Руските технологии ще бъдат абсолютно конкурентни като съотношение между цена и качество, посочва още руският зам.-министър. Като потенциални пазари за достиженията в петролната сфера се посочват Иран и Ирак с перспективи за развитие в Китай, Либия, Камбоджа и Виетнам.

Сред основните теми на форума ще бъдат продължаването на мерките за ограничаване на добива на петрол и предстоящата в края на годината среща на страните от ОПЕК във Виена.

По време на официалната церемония по откриването на конгреса беше дискутиран и един от газовите проекти на Русия - "Турски поток". Той беше определен от турския енергиен министър Берат Албайрак като ключов за газоснабдяването на Турция, но и за диверсификацията на газовите трасета в ЕС. 

На световния форум в Истанбул се събират водещите компании в индустрията, сред които ExxonMobil, Saudi Aramco, Shell, BP, както и руските "Лукойл", "Газпром нефт" и т.н.

България също ще има свой представител на събитието - по покана на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул ще бъде премиерът Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още